19:32 07.12.2021

Адвокат заявив, що екс-суддя Чаус втратив слух, засідання суду перенесли на тиждень

2 хв читати
Адвокат заявив, що екс-суддя Чаус втратив слух, засідання суду перенесли на тиждень

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) переніс на тиждень засідання у справі колишнього судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса, оскільки сторона захисту заявила, що він утратив слух, повідомляє Центр протидії корупції.

"Адвокат каже, що Чаус майже нічого не чує. Йому треба зробити або операцію, або терапевтичне лікування. Це буде зрозуміло після діагностики, а щоб її пройти, треба відстояти живу чергу, притому із залученням державної охорони та дозволом прокурора. Тому захист попросив перерву", - йдеться в повідомленні у Telegram.

Прокурор зазначила, що питання зі слухом Чауса тягнеться ще з досудового розслідування, тому не факт, що за два тижні вдасться вирішити щось. Прокурор наголосила, що може говорити повільно та голосно, щоб обвинувачений усе чув.

Суд ухвалив рішення частково задовольнити прохання захисту та відкласти засідання на тиждень.

Як повідомлялося, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили Чауса на отриманні $150 тис. неправомірної вигоди. У подальшому Верховна Рада України дала згоду на його затримання та притягнення до кримінальної відповідальності. Проте, скориставшись суддівським правовим імунітетом, підозрюваний суддя залишив територію України. З 16 серпня 2016 року суддю було оголошено в національний розшук, а в подальшому – у міжнародний розшук.

У лютому 2017 року його затримали на території Республіки Молдова. Детективи Національного бюро подали клопотання про екстрадицію Чауса до України. Проте у квітні 2021 року з'явилася інформація про нібито його викрадення. Місцезнаходження Чауса було невідоме до липня 2021 року, коли чиновника виявили в одному із сіл Вінницької області. 30 липня співробітники СБУ виїхали на місце та перевезли екс-суддю до центрального управління Служби безпеки.

1 серпня детектив НАБУ за погодженням з прокурором САП ОГП подав клопотання до слідчого судді ВАКС про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 3 серпня детективи НАБУ затримали Чауса в лікарні "Феофанія" після того, як СБУ надала Національному бюро інформацію про місцезнаходження підозрюваного.

4 серпня ВАКС суд обрав Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, а також зобов'язав здати закордонні паспорти та носити електронний засіб контролю (браслет).

6 серпня 2021 р. стороні захисту відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. Дії Чауса кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням).

27 листопада ВАКС продовжив Чаусу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 24 січня 2022 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА