12:24 08.12.2021

Суд дозволив затримання екс-міністра енергетики Демчишина у справі про сприяння терористичним організаціям

3 хв читати
Суд дозволив затримання екс-міністра енергетики Демчишина у справі про сприяння терористичним організаціям

Печерський районний суд Києва дав дозвіл на затримання колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина. Відповідну ухвалу суду від 25 листопада 2021 року оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

"Клопотання задовольнити. Надати дозвіл на затримання підозрюваного з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Затримана на підставі рішення слідчого судді особа не пізніше 36 годин з моменту затримання має бути звільнена або доставлена до слідчого судді, суду, що ухвалив рішення про дозвіл на її затримання з метою приводу", - зазначається в постанові суду.

Постанова діє впродовж шести місяців з дати прийняття.

У тексті постанови не зазначається ім'я підозрюваного, проте повідомляється, що 2 грудня 2014 року він вступив на посаду міністра енергетики та вугільної промисловості України.

Зазначається, що Демчишину було направлено повідомлення про підозру шляхом вручення повідомлення житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання, вручення повідомлення дорослому родичеві, а також направлення його поштовим зв'язком на останні відомі адреси реєстрації та проживання.

Крім того, підозрюваного чотири рази викликали на допит до слідчого, проте за викликом він не явився.

"Відсутність підозрюваного за адресами реєстрації та проживання, а також нез'явлення до слідчого для проведення слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні свідчать про переховування підозрюваного від органів досудового розслідування, прокурора та суду. Сторона обвинувачення зазначає, що станом на 19 листопада 2021 року місцезнаходження підозрюваного невідоме, за інформацією оперативного підрозділу та Державної прикордонної служби України підозрюваний перебуває за межами України, не з'являється без поважних причин за викликом слідчого, прокурора", - зазначається в постанові суду.

Отже, враховуючи, що Демчишин переховується від органу досудового розслідування, слідчий суддя дійшов висновку про наявність правових підстав для затримання підозрюваного з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомлялося, 12 листопада правоохоронці повідомили Демчишину про підозру у сприянні терористичній групі або терористичній організації (ч.2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України). Він обіймав посаду міністра енергетики з грудня 2014 року по квітень 2016 року.

За інформацією Служби безпеки України, цей чиновник протягом грудня 2014 року - лютого 2015 року видав низку наказів, якими призначив на посади державних підприємств, розташованих на тимчасово окупованих територіях України, представників терористичних організацій "Л/ДНР".

У Державному бюро розслідувань уточнили, що постачання здійснювалися за участю колишнього високопоставленого чиновника, який нині є народним депутатом України.

У бюро зазначають, що дії Демчишина поставили енергетичну галузь України в залежність від РФ і терористичних організацій "Л/ДНР", чим підірвали економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, а також позбавили країну можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичними ресурсами.

Також дії Демчишина призвели до отримання Російською Федерацією ширших можливостей для подальшого втручання у внутрішні справи України та провадження підривної діяльності на території Української держави.

В Офісі генерального прокурора України пояснили, що в схемі незаконних постачань вугілля енергогенеруючим підприємствам України були задіяні два вугледобувні підприємства - ДП "Шахта імені К.І. Кисельова" і ДП "Луганськвугілля", які перебували під повним контролем незаконних збройних формувань, а одне з них узагалі не працювало.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА