20:04 15.12.2021

На Львівщині суд скасував наказ про усунення від роботи невакцинованої вчительки

2 хв читати
На Львівщині суд скасував наказ про усунення від роботи невакцинованої вчительки

Жовківський районний суд ухвалив скасувати наказ керівництва середньої школи у селі Сопошині про усунення від роботи невакцинованої вчительки математики. Рішення суду від 10 грудня оприлюднено у державному реєстрі судових рішень.

У рішенні суду зазначено, що позивач звернувся до суду з вимогою скасувати наказ керівництва школи села Сопошина Львівського району від 8 листопада поточного року, згідно з яким її усунули від роботи, оскільки вона не пред'явила документа, що підтверджує вакцинацію проти коронавірусу або іншого документа, передбаченого постановами уряду та Міністерства охорони здоров'я.

Позивач у заяві зазначила, що цей наказ порушує її конституційні, природні та професійні права. На її думку, ні постанова Кабінету Міністрів №1096, ні наказ МОЗ №2153 не встановлюють зобов'язання проходження співробітниками закладів освіти профілактичної вакцинації проти коронавірусу саме 8 листопада 2021 року.

На її думку, ні у трудовому договорі, ні у наказі про прийняття на роботу, ні в посадових інструкціях не передбачено вакцинації проти коронавірусу. Також вакцинація проти коронавірусу відсутня у календарі обов'язкових профілактичних щеплень.

Розглянувши доводи сторін, суд дійшов висновку, що представники відповідача не надали суду належних та допустимих доказів того, що роботодавець під час усунення працівника від роботи дотримувався норм частини 6 статті 12 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб". Цей пункт закону наказує, що якщо особа відмовляється від профілактичних щеплень, то лікар має отримати у неї письмове підтвердження, а у разі відмови – засвідчити це актом у присутності свідків.

У рішенні суду зазначено, що "відповідач виніс наказ про усунення на підставі лише повідомлення про обов'язкове профілактичне щеплення, яке саме собі не створює жодних юридичних наслідків і не свідчить про юридичний факт відмови або ухилення позивача від обов'язкового профілактичного щеплення".

Суд вважає, що винесення такого наказу є порушенням вимог частин 2 та 6 статті 12 закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" та частини 2 статті 27 закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення".

"Відсторонивши позивача від роботи з порушенням вимог законодавства, відповідач порушив законне право позивача на працю", - зазначено у рішенні суду.

З огляду на ці порушення суд ухвалив скасувати наказ про усунення від роботи вчительки математики школи в селі Сопошині. Водночас суд не задовольнив вимогу позивача про допуск до виконання посадових обов'язків, оскільки це стосується дискреційних повноважень роботодавця.

Крім того, суд ухвалив виплатити позивачу 11 205 грн середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

На це рішення може бути подано апеляційну скаргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА