13:17 05.07.2022

Тимошенко закликала використати історичний шанс та перебудувати глобальну систему безпеки

2 хв читати
Тимошенко закликала використати історичний шанс та перебудувати глобальну систему безпеки

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що вільний світ має використати унікальний історичний шанс і сформувати нову архітектуру безпеки за принципом, що ніхто не перебуває у безпеці, доки у безпеці не перебувають усі, повідомляється на сайті політсили у вівторок.

"Наразі обличчя Європи не змінюється, а визначається. Війна потребує від Європи вирішити, яким далі воно буде. Це буде обличчя честі, свободи і європейських цінностей чи це буде обличчя толерування агресії, авторитаризму, війні? Варто уникнути спокуси розглядати цю жахливу війну як "ще одну кризу на периферії Європи, якою треба управляти". Я хочу чітко заявити - це буде великою помилкою!" - сказала Тимошенко, виступаючи під час панелі "Обличчя Європи, що змінюється" на 26-му Щорічному урядовому круглому столі The Economist в Афінах.

За її словами, таке вже траплялося у 2008 році, коли РФ розпочала війну та відібрала 20% території у Грузії, а також у 2014 році, коли анексувала український Крим та окупувала частину Донбасу.

"Це, на мою думку, були втрачені можливості. Втрачені можливості оновити й перебудувати регіональний і глобальний миропорядок відповідно до нових реалій. Саме тому у всіх нас сьогодні є така унікальна можливість нарешті розпочати це робити. Ми маємо використати цей історичний шанс", - заявила Тимошенко.

На її переконання, фундаментальним принципом та організуючою ідеєю нової архітектури безпеки має стати принцип: "ніхто не перебуває в безпеці, доки у безпеці не перебувають усі". І це стосується не лише військової складової, а й енергетичної, міграційної, інфраструктурної та інших вимірів безпеки.

Крім того, лідер "Батьківщини" зазначила, що у Європі де-факто більше не залишилося "сірих зон" - вони зникли 24 лютого. Рішення про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО лише відзначає цю кардинальну зміну. Це також означає, що втрачають актуальність концепції "фінляндизації", "мостів", "буферних зон".

Вона також закликала на всіх міжнародних майданчиках - від Ради безпеки ООН до Європейського Союзу - починати замінювати консенсусний принцип ухвалення рішень у сфері безпеки на принцип кваліфікованої більшості.

"Зло та "право сили" не можуть і надалі руйнувати країни та світ, зловживаючи правом вето", - резюмувала Тимошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА