12:20 25.06.2021

Україна, Грузія та Молдова представили формат Асоційованого тріо у Брюсселі

4 хв читати
Україна, Грузія та Молдова представили формат Асоційованого тріо у Брюсселі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, віце-прем'єр-міністр - міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані та в.о. прем'єр-міністра, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Ауреліу Чокой здійснили спільний візит до інституцій Європейського Союзу в Брюсселі.

"Візит мав на меті проведення переговорів з європейськими партнерами щодо пріоритетів новоствореного тристороннього формату посиленої співпраці України, Грузії та Молдови з європейської інтеграції - Асоційованого тріо", - повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Міністри зустрілися з високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки, віце-президентом Європейської Комісії Жозепом Боррелем, а також виконавчим віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом, комісаром із питань сусідства та розширення Олівером Варгеї і депутатами Європейського парламенту.

Під час зустрічі з Боррелем міністри представили спільне стратегічне бачення подальшого розвитку Східного партнерства та Асоційованого тріо. Кулеба, Залкаліані та Чокой визначили пріоритетні сфери для посилення співпраці з ЄС для розвитку відносин особливого партнерства між ЄС і державами Східного партнерства, які уклали угоди про асоціацію з Євросоюзом, а також для зміцнення стійкості й безпеки в регіоні.

"Я особливо вдячний верховному представнику ЄС Жозепу Боррелю за згадку принципів диференціації та інклюзивності в рамках подальшого розвитку Східного партнерства. У нас було багато дискусій щодо запровадження принципу диференціації. Я радий чути, що сьогодні ми знайшли спільну мову з Європейським Союзом, як і належить друзям і партнерам. Це черговий приклад того, як ЄС і три наші країни чують одне одного, як ЄС враховує наші інтереси при розробці відповідних політик", - зазначив Кулеба.

Він також наголосив, що припинення діалогу високого рівня між Євросоюзом і Росією є частиною європейської санкційної політики, й ініціативи відновити саміти з Росією без будь-якого прогресу з російської сторони будуть небезпечним відхиленням від санкційної політики ЄС.

"На жаль, Росія не продемонструвала намірів змінити свою поведінку ні щодо України, ні щодо ЄС. Ми вважаємо, що для відновлення самітів немає підстав", - зазначив міністр.

У межах публічного представлення ініціативи Асоційованого тріо Кулеба повідомив про подальші кроки України, Грузії та Молдови задля зближення з ЄС і необхідність посилення взаємодії у безпековому вимірі. Міністр зазначив, що Асоційоване тріо не має на меті замінити наявний формат взаємодії з ЄС, але спрямоване на більш тісну координацію трьох країн для розширення можливостей угод про асоціацію та прискорення інтеграції в Європейський єдиний ринок.

Міністри також зустрілися з членами Європарламенту. Під час зустрічі вони приділили особливу увагу очікуваним результатам майбутнього саміту Східного партнерства, зокрема в частині закріплення в підсумковому документі визнання європейської перспективи країн тріо, захисту їх суверенітету й територіальної цілісності, збереження Євросоюзом політичної та фінансової підтримки проєвропейських реформ.

На зустрічі з Валдісом Домбровскісом сторони обговорили розвиток двосторонньої торгівлі, відновлення економік після пандемії COVID-19, доступ до вакцин і макрофінансову допомогу Євросоюзу. Міністри наголосили на важливій ролі Асоційованого тріо в подальшій лібералізації торгівлі з ЄС у контексті реалізації Європейського зеленого курсу і цифрового переходу.

"Ми повинні знайти спільний проект, який зацікавить всіх учасників, наприклад розбудувати торговельні відносини у форматі ЄС-Азія-Асоційоване тріо. Це буде корисним, зокрема і з огляду на поглиблення наших відносин з ЄС", - зазначив Кулеба.

На зустрічі з Олівером Варгеї міністри обговорили посилення секторальної співпраці з питань Європейського зеленого курсу, цифрової трансформації, у сферах охорони здоров'я, транспорту, енергетики та безпеки.

"Подальший розвиток Східного партнерства має враховувати реалії у кожній державі-учасниці, її досягнення та амбіції. Асоційоване тріо прагне розвивати відносини з ЄС за принципом "більше за більше" та покликане сприяти максимальній реалізації потенціалу наших відносин з ЄС. Посилення секторальної співпраці, інтеграція до внутрішнього ринку ЄС, розвиток діалогу в політичному та безпековому вимірах - наші стратегічні пріоритети", - зазначив Кулеба.

Під час візиту до Брюсселя український міністр також провів двосторонню зустріч із депутатом Європейського парламенту Анною Фотигою для обміну думками щодо безпекових викликів європейської та євроатлантичної спільнот на тлі агресивної політики Росії. Вони також приділили особливу увагу розвитку міжпарламентського виміру Кримської платформи та перспективам підготовки Європейським парламентом резолюції щодо ситуації в тимчасово окупованому Криму.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА