13:13 20.07.2021

Вища рада правосуддя закликає ВР доопрацювати законопроект про реформу ВРП та не допустити колапсу судової влади

3 хв читати
Вища рада правосуддя закликає ВР доопрацювати законопроект про реформу ВРП та не допустити колапсу судової влади

Вища рада правосуддя (ВРП) закликає народних депутатів переглянути ключові питання законопроекту №5068 про реформу ВРП у частині ролі міжнародних експертів у формуванні державних органів України.

"Вища рада правосуддя вкотре звертає увагу народних депутатів України, президента України на необхідність доопрацювання законопроекту №5068 для недопущення конституційної кризи та колапсу судової влади", - йдеться у зверненні, оприлюдненому у вівторок на сайті ВРП.

ВРП нагадує, що 20 липня Верховна Рада збирається на позачергове засідання, і до порядку денного включені, зокрема, питання про скасування рішення про ухвалення у другому читанні та в цілому проекту закону №5068 (про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів ВРП та діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП).

"Запропоновані законопроектом №5068 зміни, які дехто називає "судовою реформою", жодним чином не вирішують поточні проблеми і тим більше не мають на меті концептуальні зміни. Законопроект надає функцію здійснення тотального контролю міжнародним експертам, які діятимуть всупереч Конституції України та виконуватимуть функцію з "очищення" ВРП від чинних членів і у такий спосіб узурпуватимуть судову владу в країні", - йдеться у тексті звернення.

У ВРП переконані, що така реформа "приречена на провал і призведе до безповоротної втрати довіри громадян до влади в Україні, насамперед судової".

У своєму зверненні ВРП висловлює сподівання на формування ВРП та Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС) на принципах Конституції, законів України та міжнародного права.

Аргументуючи свою позицію, ВРП звертає увагу на неконституційність норм законопроекту. Так, зокрема, йдеться про надання права вето під час призначення членів ВРП раді доброчесності, яка не має статусу органу держвлади.

"Законодавством України передбачені всі необхідні механізми та процедури для перевірки відповідності членів ВРП критеріям професійної етики та доброчесності. Створення органу, який не має під собою конституційної основи, реформування судової влади завідомо неправовим антиконституційним способом прирікає реформу на провал", - йдеться в зверненні.

ВРП також зазначає, що законопроект не відповідає зобов'язанням України перед МВФ: "Вимогою було реформування ВРП, а не передача всієї влади міжнародникам шляхом нехтування Конституцією, незалежністю та державним суверенітетом".

Крім того, ВРП звертає увагу на те, що норми законопроекту перекладають відповідальність за реформу на іноземців.

"Міжнародні експерти при всій повноті влади, якою їх наділяє законопроект №5068, не несуть жодної відповідальності за ухвалені рішення", - йдеться у зверненні.

ВРП відзначає і той факт, що органи судової влади та суддівське співтовариство не підтримали законопроект. "Це може призвести до тотального опору, оскільки при реформуванні судової гілки влади голос суддівського співтовариства має бути вирішальним і врахованим насамперед", - переконані у ВРП.

У зверненні також зазначається, що при реформуванні ВРП ключовим має бути голос суб'єктів призначення - представників суддів, адвокатів, прокурорів, науковців, Верховної Ради України та президента країни.

"Блокування роботи ВРП призведе до колапсу судової влади", - йдеться також у зверненні.

Як повідомлялося, 14 липня Верховна Рада ухвалила закон №5068 "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя". За закон проголосували 259 депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА