10:52 24.09.2021

ЄС має розробити стратегію для підтримки реформ в Україні, спрямованих на викорінення корупції на державному рівні, - доповідь аудиторів ЄС

5 хв читати
ЄС має розробити стратегію для підтримки реформ в Україні, спрямованих на викорінення корупції на державному рівні, - доповідь аудиторів ЄС

Європейська аудиторська палата (European Court of Auditors (ECA) констатує, що підтримка Євросоюзом реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією на високому державному рівні, не є достатньо ефективною, і рекомендує розробити відповідну стратегію.

Про це йдеться в спеціальному звіті Європейської аудиторської палати (ЄАП) Європейського Союзу, який оприлюднила в четвер Палата.

Представляючи звіт у четвер із Люксембурга під час відео-прес-конференції, член Європейської рахункової палати, який безпосередньо відповідав за підготовку доповіді, Юган Партс зазначив, що в документі "ми не критикуємо українську владу, наш предмет аудиту - це Європейська комісія, Європейська служба зовнішніх справ".

Говорячи про основні положення звіту, Партс заявив, що перше із них "добре відоме". "Україна страждає від такої корупції, яка захопила державу. Це не лише питання широко розповсюдженої корупції, такі ситуації ми називаємо "захопленням держави". Це означає, що олігархи мають великий вплив на чинну владу, політику, бізнес, засоби масової інформації. Це - корінна причина корупції загалом. Це - реальність, і в нашій доповіді ми вивчили цей феномен у деталях, щоб краще зрозуміти характер і як працює ця структура. Щоб вирішити корінну причину нам потрібно краще вивчити цей феномен - як працює ця олігархічна система, що призвело навіть до проблеми в культурному плані, і це робить боротьбу з цією проблемою ще складнішою", - сказав доповідач.

Він зазначив, що, незважаючи на низку ініціатив з боку ЄС, вкладення великих ресурсів і застосування різних інструментів, таких як умови, необхідні для надання програми макрофінансової допомоги, надання безвізового режиму тощо, "олігархічний вплив не сильно змінився".

"Звісно, є невелике поліпшення, але всі ці зміни - створення деяких інституцій, ухвалення деяких законів - легко можуть бути оборотними... Наша загальна оцінка полягає в тому, що на цьому фронті немає прориву, немає змін", - озвучив думку ЄАП аудитор.

За його словами, "ЄС давно було відомо про зв'язки між олігархами, високопоставленими чиновниками, політиками, суддями, державними підприємствами і засобами масової інформації".

"Втім, ми вважаємо, що підхід ЄС у підтримці України не фокусувався на боротьбі з корупцією та "захопленні" держави. (З боку ЄС) необхідно розрізняти велику та дрібну корупцію. Станом на сьогодні це не так. Тому ми рекомендуємо розробити стратегію для великої корупції, яка буде не така як для дрібної. У цьому полягає слабкість дій ЄС", - назвав рекомендацію Партс.

Як приклад наводиться безвізовий режим.

"Робота цієї системи не була переглянута, хоча не були виконані дві з трьох умов отримання підтримки ЄС. Незважаючи на різну підтримку, яку ЄС пропонував Україні, олігархи та привілейовані кола, як і раніше, продовжують підривати верховенство права в Україні, ставлячи під загрозу розвиток країни. Україні потрібна цілеспрямована та ефективна стратегія боротьби з владою олігархів та зменшення "захоплення" держави. ЄС може відігравати набагато важливішу роль, ніж досі", - зазначають в ЄАП.

Аудитори вважають, що ЄС має переосмислити свою стратегію загалом, оскільки на сьогодні є "занадто багато дій у занадто різних сферах".

"Комісія називає це багатовимірним підходом, що доречно, але має бути добре визначена стратегія - як працювати в різних секторах. Тому наш головний меседж полягає в тому, що має бути добре продумана стратегія, в якій би враховувалася логіка роботи в різних секторах", - зазначив доповідач.

Крім того, в доповіді зазначається, що на місцях допомога ЄС дала лише обмежені результати. "Підтримка в боротьбі зі структурами та поведінкою, які спрямовані на обмеження конкуренції, була зосереджена на корпоративному управлінні та узгодженні українського законодавства з нормами ЄС. За винятком грантів для незалежних ЗМІ та активістів, підтримка ЄС не була спрямована на виявлення корупційних схем за участю державних підприємств. Однак, оскільки багато компаній в Україні є корумпованими монополіями або олігополіями, ЄС мав діяти більш цілеспрямовано для усунення перешкод на шляху вільної та справедливої конкуренції", - стверджують аудитори.

У ЄАП також вважають, що підтримка ЄС судової реформи не принесла значних результатів.

"Втім, проекти ЄС і допомога в нарощуванні потенціалу сприяли перегляду Конституції України, а також багатьох законів. Також було підтримано створення нового Верховного Суду. Однак через численні спроби обійти закон і знецінити реформи зазначені досягнення постійно перебувають під загрозою. Це призвело до серйозних невдач, які ЄС не зміг зменшити", - зазначають аудитори.

Крім того, основні антикорупційні інститути, які ЄС допоміг створити, "все ще борються за те, щоб їх присутність була відчутною".

"Вся система розслідувань, пред'явлення обвинувачень та розгляду в суді фактів корупції у вищому керівництві є дуже крихкою. Незважаючи на те, що Вищий антикорупційний суд почав демонструвати багатообіцяючі результати, його ефективність, незалежність і стійкість регулярно піддаються сумніву", - зазначається у звіті.

Останнім важливим пунктом документа Партс назвав "нагальну потребу послабити важелі впливу олігархів, послабити вплив олігархів, а це має бути з точки зору відмивання грошей".

"Ми відзначили важливість діяльності у сфері боротьби з відмиванням грошей для того, щоб метою (цих дій) був вплив олігархів. Для цього ми рекомендуємо Комісії проаналізувати і продумати спеціальну модель для (застосування) запобіжних заходів для олігархів та людей, які перебувають під їхнім впливом і які підозрюються в корупції в плані в'їзду до ЄС та використання тут їхніх капіталів. Якщо говорити іншими словами, ЄС також має зробити крок не лише в Україні, а й у самому ЄС, щоб послабити їхні важелі впливу", - сказав доповідач.

На підставі висновків звіту, аудитори рекомендують Європейській комісії, Європейській службі зовнішніх справ та Європейській консультативній місії в Україні розробити та реалізувати конкретні дії, спрямовані на боротьбу з великою корупцією; оцінити та скорегувати масштаби своєї підтримки організаціям громадянського суспільства та журналістським розслідуванням, сприяти усуненню перешкод для вільної та чесної конкуренції, поліпшити моніторинг і звітність для інформування та вжиття коригувальних, де необхідно, заходів; відзначати цілісність і прихильність реформам при наданні підтримки для створення потенціалу; підтримувати оцифрування реєстрів; а також встановити суворіші умови для підтримки з боку Європейської комісії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА