Вибори
13:50 11.12.2018

Гриценко розповів, як створити систему оборони України

2 хв читати
Гриценко розповів, як створити систему оборони України

Ефективна система оборони країни в умовах зовнішньої агресії має базуватися на трьох ключових компонентах – професійній армії, резерві постійної готовності і розгалуженій системі територіальної оборони, заявив лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко.

"Я бачу систему оборони на трьох рівнях. Перший – професійна, контрактна армія. Скасування примусового призову. Тільки професійна армія – перший компонент. Другий компонент – резерв постійної готовності. У всіх країнах всі військові підрозділи, окрім підрозділів негайного реагування, укомплектовані не повністю – бо це дуже дорого. Тому підписується контракт, людина призначається на посаду – і протягом року, залишаючись в цивільному секторі, приблизно місяць по погодженому графіку, вона проходить підготовку в цій військовій частині, на цій посаді, на цьому зразку техніки, яку знає. І у разі потреби вона може прийти і одразу включитися", - розповів А.Гриценко в ефірі "Свободи слова" на ICTV в понеділок.

За його підрахунками, резерв постійної готовності має складатися приблизно з 15-18 тисяч людей. Законодавчі ж підстави для створення такого резерву в Україні є.

"Ще у 2006 році, коли наша команда працювала в Міноборони, ми змінили законодавство і передбачили створення такого резерву. Навколо багатьох військових містечок, гарнізонів, є багато звільнених військовослужбовців, які ще мають і здоров’я, і бажання, і драйв, і готовність. Плюс - зараз сотні тисяч пройшли через фронт та отримали бойову підготовку. Ці люди теж можуть залучатися до резерву постійної готовності", - зазначив політик.

Дуже важливою, за словами А.Гриценка, є третя складова – створення і розвиток розгалуженої

системи територіальної оборони, якої зараз в Україні нема.

"Третя складова – розгалужена система територіальної оборони. Це ті люди, які в нашій ситуації вже пройшли через фронт та мають досвід, але не хочуть постійно служити в армії. Вони хочуть працювати юристами, фермерами, журналістами – ким завгодно. Але вони готові, якщо буде небезпека. Вони знають кожну стежинку, кожний ярок. Вони будуть захищати свою домівку, своє підприємство, своїх дітей, своїх батьків", - переконаний А.Гриценко.

Натомість, замість того, щоб будувати ефективну систему оборони і готуватися до можливого вторгнення Росії, діючий президент, за словами Гриценка, цікавиться виключно власним піаром.

"Президент в умовах війни не повинен ходити по ток-шоу, проводити круглі столи з місцевого самоврядування, читати лекції. Він повинен займатись обороною країни, бо він тільки один на це уповноважений. Він повинен видавати директиви, накази, розгортати територіальну оборону. Піар тут ні до чого. Треба рятувати країну, якщо ти справді віриш, що війна. Але, повторюю, зараз немає такої загрози", - підкреслив політик.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА