Вибори
11:54 24.01.2019

Внутрішні переселенці і жителі окупованих територій України мають можливість проголосувати на виборах президента - експерти

2 хв читати
Внутрішні переселенці і жителі окупованих територій України мають можливість проголосувати на виборах президента - експерти

Громадські організації та експерти нагадують внутрішнім переселенцям про можливість голосування на виборах президента України за процедурою зміни місця голосування, а також закликають Верховну Раду ухвалити законопроект №6240, що надасть можливість мобільним категоріям громадян і внутрішньо перемішаним особам реалізувати свої виборчі права на всіх рівнях.

"Внутрішньо переміщені особи, жителі окупованих територій та інші мобільні категорії громадян всередині країни можуть скористатися своїм правом обирати главу держави і, на мій погляд, мають це зробити", - сказала у четвер на прес-конференції в Києві виконавчий директор холдингу "Група впливу" Тетяна Дурнєва.

Вона нагадала, що в 2014 році близько 2 млн жителів Донецької області не змогли взяти участі в голосуванні на президентських виборах через окупацію окружних виборчих комісій і терористичної загрози, а на парламентських виборах того ж року лише незначна кількість виборців із пропискою на тимчасово окупованій території скористалися процедурою тимчасової зміни місця голосування.

"Немає жодних перешкод для реалізації права голосу, якщо люди скористаються процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси", - наголосила Т.Дурнєва.

Вона пояснила, що для такої процедури досить заяви і паспорта з реєстрацією на тимчасово окупованій території.

Також виконавчий директор холдингу "Група впливу" звернула увагу на те, що близько десятка місцевих рад звернулися до Верховної Ради з проханням ухвалити законопроект №6240, що надасть дозвіл мобільним категоріям громадян всередині країни реалізувати виборчі права на виборах всіх рівнів.

"Ми сподіваємося, що законопроект буде включено до порядку денного наступної сесії Верховної Ради", - зазначила Т.Дурнєва.

Аналітик Громадянської мережі "Опора" Олександр Клюжев подякував представникам місцевого самоврядування, що порушують питання необхідності ухвалення законопроекту №6240.

"Думаю, що для Верховної Ради така діяльність має бути прикладом, щоб нарешті в 2019 році, вирішити цю проблему", - сказав він.

Представник "Опори" зазначив: "В Україні є всі інфраструктурні та громадські умови для вирішення проблеми забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших категорій громадян, які є мобільними всередині країни. Перш за все, у нас є повноцінно функціонуючий державний реєстр виборців, що унеможливлює неодноразове включення до списків виборців... Це надає змогу ефективно реалізувати процедуру, запропоновану законопроектом 6240 ".

За його словами, майбутні вибори стануть першим тестом для держави на здатність забезпечити голосування для мобільних категорій українців.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА