Вибори
14:45 30.01.2019

Більшість українців у 2018 році не хотіли допускати до голосування на загальнонаціональних і місцевих виборах переселенців із Донбасу - опитування

3 хв читати
Більшість українців у 2018 році не хотіли допускати до голосування на загальнонаціональних і місцевих виборах переселенців із Донбасу - опитування

Більшість українців переконані, що переселенці з Донбасу вважають себе громадянами України з такими самими правами та обов'язками, як у інших, але при цьому лише третина згодні допустити переселенців до участі в голосуванні на загальнонаціональних і місцевих виборах, свідчать дані опитування, проведеного інститутом соціології НАНУ "Українські суспільство".

У середу під час прес-конференції в Києві науковий співробітник Інституту соціології НАНУ Катерина Іващенко презентувала результати проведеного дослідження "Внутрішньо переміщені особи: реалії та перспективи". За її словами, переважна більшість вимушених переселенців залишаються в Україні та розміщуються на підконтрольній Україні території Донбасу.

Згідно з опитуванням, внутрішні переселенці не сприймаються українцями як загроза. Так, зростання цін, безробіття, невиплата зарплат і зростання злочинності викликають більше побоювань у респондентів.

Відповідаючи на запитання про те, чи згодні з тезою про те, що "більшість переселенців вважають себе громадянами України з такими самим правами та обов'язками, як у інших", у 2018 році ствердну відповідь дали 71,3% респондентів (71,5% в 2017 рік).

Водночас на питання про те "чи згодні допустити внутрішніх переселенців Донбасу як громадян, які голосують на виборах президента України, Верховної Ради або місцевих органів влади", ствердно відповіли в 2018 році 31,1% опитаних. У 2017 році ця цифра становила 41,5%, а в 2015 році -27,%.

Також, згідно з опитуванням, минулого року 58,3% українців заявили, що згодні прийняти переселенця з Донбасу як сусіда, 34,1% - як близького друга і 34,0% - як колегу по роботі на рівних умовах.

Також опитування показало, що українці схильні вважати, що переселенцям із Донбасу не вистачає можливості повернутися додому в будь-який час (33,8%) і можливості знайти постійну легальну роботу (29,3%).

К.Іващенко наголосила, що багато в чому таке ставлення до переселенців зумовлено наявністю міфів і своєрідного "клейма" внутрішньо переміщені особи - "ВПО". Тому і в даних опитування відчуваються дискримінаційні моменти. "Давайте не будемо використовувати термін ВПО, давайте говорити "громадяни з Донецька", - закликала вона.

Присутня на прес-конференції виконавчий директор ТОВ "Цивільний холдинг "Група впливу" Тетяна Дурнєва висловила здивування тим, що українці в більшості своїй не стикаються безпосередньо з переселенцями, вважають, що переміщених осіб варто обмежити в праві голосувати. "Запитайте переселенців - чи хочуть вони називати себе переселенцями?.. люди відчувають себе дискримінованими", - сказала вона, додавши, що частково в цьому є вина і ЗМІ, які акцентують увагу на негативних новинах, що стосуються цієї категорії осіб.

У свою чергу заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука сказав, що озвучені під час презентації результатів опитування цифри йому складно коментувати, тому що вони його "відверто насторожують". За словами Г.Туки, досить тривалий час у ЗМІ формувався негативний образ переселенця, і це сприйняття варто змінювати, як таке, що спотворює реальну ситуацію.

Інститут соціології НАНУ "Українське суспільство" проводить з 2015 року щорічне опитування, що показує динаміку ставлення населення України до ВПО. Запитання про ставлення населення до переселенців ставили респондентам протягом 2015-2018 років у всіх регіонах України за винятком анексованого Росією Криму та непідконтрольних владі України територій Донецької та Луганської областей. Щороку опитується 1800 респондентів віком від 18 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

На позачергових виборах парламенту Хорватії перемагає партія прем'єр-міністра Пленковича

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА