09:00 06.02.2019

Верховний Суд перегляне обмеження обміну с/г землі схемою "пай на пай"

2 хв читати
Верховний Суд перегляне обмеження обміну с/г землі схемою "пай на пай"

Касаційний цивільний суд передав на розгляд Великої палати Верховного Суду справу про обмеження обміну сільськогосподарських земель виключно за схемою "пай на пай".

Згідно з повідомленням на сайті "Судова влада України", передання справи на розгляд Великої палати пов'язано з рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі "Зеленчук і Цицюра проти України".

"Справа (про обмін земділянок - ІФ) містить виняткову правову проблему, а тому з метою забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики справу передано на розгляд Великої палати Верховного Суду", - зазначається в повідомленні.

"Верховний Суд вважає, що є підстави для відступу від правової позиції Верховного Суду щодо застосування норми... в якій викладено висновок про те, що обміняними можуть бути лише земельні ділянки за схемою "пай на пай", - зазначається на сайті "Судова влада України".

За даними Єдиного судового реєстру, передана справа пов'язана з обміном двох с/г ділянок у Донецькій області (8 га і 0,1 га) з доплатою.

У повідомленні прес-служби Верховного Суду наголошується, що ЄСПЛ визнав, що мораторій на продаж с/г землі порушує право власника розпоряджатися землею. Отже, власники земельних ділянок отримали право звертатися до судів України з позовними заявами про відшкодування шкоди, заподіяної земельним мораторієм.

Як пояснив агентству "Інтерфакс-Україна" юрист фірми "Ілляшев та Партнери" Олександр Дементьєв, Велика палата Верховного суду може сформулювати позицію, згідно з якою бажаючі продати землю змогли б довести, що їхня справа - аналогічна справі "Зеленчук і Цицюра проти України", і отримати від суду дозвіл на продаж землі.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 4 лютого підписав закон, який передбачає продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року.

Раніше ЄСПЛ за скаргами двох українських громадян - С.Зеленчука та В.Цицюри - виніс рішення про те, що постійне продовження в Україні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення порушує права людини. Як пояснюється в повідомленні суду, громадяни України С.Зеленчук і В.Цицюра отримали сертифікати власності успадкованих у 2007 і 2008 рр. ділянок і передали їх в оренду компаніям. Продаж обох ділянок був неможливий через мораторій на продаж сільськогосподарських земель відповідно до Земельного кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА