Вибори
13:28 11.02.2019

Безкоштовний концерт "Кварталу 95" за участю кандидата Зеленського містить ознаки підкупу виборців - "Опора"

3 хв читати
Безкоштовний концерт "Кварталу 95" за участю кандидата Зеленського містить ознаки підкупу виборців - "Опора"

В Ужгороді студія "Квартал 95" дала додатковий безкоштовний концерт, вхід на який був лише за запрошеннями, представники Громадянської мережі "ОПОРА" заявляють, що це містить ознаки підкупу виборців.

"9 лютого в Ужгороді відбувся концерт студії "Квартал 95" за участю кандидата в президенти Володимира Зеленського. Концерт гумористів був анонсований заздалегідь, квитки на нього можна було купити на сайті та у касах театру. Ціни на квитки коливалися в межах від 350 до 1950 грн. Однак, як стало відомо спостерігачам "ОПОРИ", того ж дня, за три години до заявленого концерту, відбувся ще один, вхід на який був виключно за запрошенням. Попереднього публічного анонсу свята не було, як можна було отримати запрошення - достеменно невідомо", - йдеться в повідомленні на сайті "ОПОРИ" в понеділок.

За інформацією спостерігачів громадянської мережі, на концерт, який розпочався о 17:00, можна було зайти лише за запрошеннями, які могли отримати заздалегідь учасники АТО та члени їхніх сімей, люди з інвалідністю та інші.

"Волонтер організації, яка працює з військовослужбовцями, розповіла, що отримала від організаторів 100 запрошень для того, щоб роздати їх військовим. Інша відвідувачка розповіла в коментарі "ОПОРІ", що запрошення на концерт можна було отримати поштою. Для цього необхідно було надіслати заявку, а організатори, плануючи концерт у тому чи іншому місті, вже надсилали заявками запрошення", - йдеться в повідомленні.

У повідомленні зазначено, що сам В.Зеленський 10 лютого в коментарі ЗМІ зазначив, що такі благодійні концерти вони проводять регулярно, проте раніше про це не розповідали, тому що їх не запитували, а піаром команда не займалася. За словами кандидата в президенти, це для них традиційно - безкоштовний концерт удень, а ввечері - комерційний.

"У факті організації безкоштовного концерту можуть бути вбачатися ознаки порушення правил ведення виборчої кампанії з боку кандидата Зеленського", - зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі "ОПОРА" в Закарпатській області Ярослав Гулан.

За його словами, кандидатові заборонено надавати виборцю на пільгових умовах товари або послуги і при цьому згадувати його ім'я.

"Проведення безкоштовного концерту за участю кандидата в президенти може сприйматися саме як надання виборцеві послуг, а це вже містить ознаки підкупу виборців. Також варто додати, що кандидат де-факто використовує свою роботу як ресурс, якщо не для прямої агітації, то для впізнаваності свого імені. А це вже відхилення від задекларованого в законі принципу участі у виборах на рівних засадах. Адже не кожен кандидат у президенти може організувати виборцю безкоштовний гумористичний концерт", - зазначає Я.Гулан.

Тому, за його словами, кандидатам у президенти доцільно в період виборчої кампанії організовувати зустрічі з виборцями і пояснювати свої політичні програми, а не безкоштовні та комерційні концерти, але "це вже питання більше до політичної культури".

За словами юридичного радника ГО "ОПОРА" Тетяни Юзвяк, головною ознакою непрямого підкупу виборців (ч. 4 ст. 64 закону України "Про вибори президента України") є те, що він завжди відбувається на етапі проведення передвиборчої агітації. Передвиборчою агітацією є будь-яка діяльність із метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на посаду президента України, роз'яснює експерт.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА