17:48 12.02.2019

Ієрарх Кримської єпархії ПЦУ закликає міжнародне співтовариство і Порошенка відреагувати на гоніння на півострові

3 хв читати
Ієрарх Кримської єпархії ПЦУ закликає міжнародне співтовариство і Порошенка відреагувати на гоніння на півострові

Окупаційна влада Криму в Сімферополі вимагає від Кримської єпархії Православної церкви України (ПЦУ) звільнити приміщення кафедрального собору Святих Володимира і Ольги, повідомив архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, назвавши це помстою за створення в Україні ПЦУ.

"У зв'язку з тим, що ми не перереєстровані, Фонд майнових і земельних відносин вимагає від нас підписати всі додаткові договори і передати приміщення, в якому ми перебуваємо в місті Сімферополь, у розпорядження цього міністерства, що зараз діє на території Криму", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

"Із перших чисел березня я маю залишитися на вулиці. Я не знаю, куди виносити майно, не знаю, куди його вивозити", - заявив архієпископ Сімферопольський і Кримський.

Він також зазначив, що Міністерство культури України не здійснило опис цінностей, на території собору, і додав, що на територію України їх переправити неможливо.

"Тому що законодавство забороняє мені переміщення культурних та національних цінностей через кордон", - сказав архієпископ Климент.

За його словами, з 2014 року окупаційна влада Криму неодноразово вимагали перереєструвати єпархію відповідно до російського законодавства, однак управління єпархії не це не пішло.

"Це (перереєстрація - ІФ) мало стати гарантією того, що нам перепідпишуть усі угоди, які були укладені до 2014 року, і ми зможемо в подальшому перебувати в Криму", - сказав ієрарх ПЦУ.

Водночас архієпископ Климент пояснив, що в українському законодавстві не було визначеності з тим, як діяти релігійним громадам в анексованому Криму.

Він вважає, що виселення єпархії Православної церкви України з сімферопольського собору є помстою окупаційної влади за церковні процеси, що відбуваються в Україні.

"Я вважаю, що це був політичний крок з боку тієї влади, яка зараз діє на території Криму у зв'язку з останніми подіями, які зараз відбуваються на території материкової України - це формування Православної церкви України і процеси, які відбуваються навколо Української православної церкви (Московського патріархату)...Я вважаю, що це є політичною помстою для знищення нашої української церкви на території Криму", - сказав ієрарх ПЦУ.

Архієпископ Климент зазначив, що президент України Петро Порошенко обіцяв узяти ситуацію під контроль.

"Сьогодні ситуація вийшла з-під контролю. Сьогодні я дійшов до такого стану, що в разі нашого виселення з приміщення в Сімферополі я готовий разом із парафіянами стати під адміністрацією президента і розпочати голодування, щоб держава, уряд звернули увагу, в якому стані перебувають громадяни Україна, які позбавлені прав, як у Криму, так і тут, на материку", - заявив він.

Архієпископ Климент закликав міжнародне співтовариство, послів європейських країн, США, Канади в Україні узяти на контроль ситуацію з українськими церквами в Криму, і в разі посилення тиску з боку окупаційної влади - запровадити персональні санкції щодо ініціаторів переслідувань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА