13:01 13.02.2019

У ПЦУ закликають місцеву владу та правоохоронців забезпечити право релігійних громад на зміну юрисдикційної підлеглості

2 хв читати
У ПЦУ закликають місцеву владу та правоохоронців забезпечити право релігійних громад на зміну юрисдикційної підлеглості

Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви України) закликає органи місцевого самоврядування та правоохоронців сприяти релігійним громадам у здійсненні права на зміну юрисдикційної підлеглості.

Як повідомляється в середу на сайті Київської митрополії ПЦУ, останнім часом з'явилася низка заяв із застереженнями щодо сприяння органів місцевого самоврядування релігійним громадам під час добровільної зміни ними своєї юрисдикційної підлеглості.

У ПЦУ нагадують, що право на добровільну зміну релігійною громадою своєї канонічної та юрисдикційної підлеглості гарантоване законодавством України. "Таке право реалізується на загальних зборах релігійної громади. Членство в релігійній громаді визначається нею самою і не може бути обмежене проти волі громади", - повідомляють у прес-службі Київської митрополії ПЦУ.

Зазначено, що, згідно зі ст. 29 закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", органи місцевого самоврядування уповноважені сприяти реалізації релігійними громадами своїх прав: "Забезпечення виконання та додержання законодавства про свободу совісті, світогляду, віросповідання та релігійні організації здійснюють у межах компетенції центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері релігії, інші центральні органи виконавчої влади, органи прокуратури, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування".

Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви України) занепокоєна заявами, в яких висловлено застереження щодо можливості для органів місцевого самоврядування сприяти релігійним громадам у здійсненні права на зміну юрисдикційної підлеглості. "Такі заяви є неконструктивними та вносять додаткову напругу", - йдеться в повідомленні.

Тому Київська митрополія ПЦУ звертається до "органів місцевої влади, місцевого самоврядування, представників Національної поліції та інших правоохоронних органів на місцях у разі потреби забезпечувати для релігійних громад реалізацію їхніх законних прав".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА