20:04 14.02.2019

Парламент Єгипту підтримав поправки щодо продовження президентського терміну

2 хв читати
Парламент Єгипту підтримав поправки щодо продовження президентського терміну

Депутати парламенту Єгипту проголосували на підтримку поправок, які дозволять президенту країни Абдель Фатаху ас-Сісі зберігати свій пост аж до 2034 року, повідомило в четвер агентство Associated Press.

Поправки підтримали 485 парламентаріїв з 596, відзначає агентство.

Спікер парламенту Єгипту Алі Абдель Аль пояснив, що поправки тепер обговорять конституційний комітет і комітет із законодавчих питань. Через 60 днів поправки знову повернуться на фінальне голосування в парламент, а після цього, найімовірніше, в травні в Єгипті відбудеться референдум.

Поправки, зокрема, збільшують президентський термін в країні з чотирьох до шести років, зберігаючи при цьому ліміт у два строки. Водночас, відзначає агентство, особисто А.Ф.ас-Сісі поправки дозволяють залишатися на посту ще два терміни після того, як у 2022 році завершитися його нинішній другий термін.

Інші поправки включають у себе реформу парламенту, повертаючи другу палату - сенат. До нього увійдуть як мінімум 250 членів, дві третини з яких будуть обиратися, а решта - призначатися президентом. У палаті представників пропонується ввести квоту на представництво жінок - мінімум 25%.

Також поправки дають президенту можливість особисто призначати низку суддів, в тому числі суддю Верховного конституційного суду. Поправки розширюють юрисдикцію військових судів і оголошують військових "хранителями і захисниками" єгипетської держави, демократії і конституції.

Агентство відзначає, що наявність великої кількості прихильників А.Ф.ас-Сісі в парламенті і держустановах, найімовірніше, призведе до того, що поправки будуть прийняті. Водночас група політиків, публічних осіб і авторів конституції 2014 року написали відкритого листа, в якому вони назвали такі поправки незаконними.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА