Вибори
12:16 19.02.2019

СБУ накрила керований з Москви проект із зриву виборчого процесу "Білі балаклави"

4 хв читати
СБУ накрила керований з Москви проект із зриву виборчого процесу "Білі балаклави"

Співробітники Служби безпеки України зірвали керований Росією проект дестабілізації ситуації в Українській державі, в рамках якого члени організованої громадянином країни в інтересах РФ Миколою Дульським радикальної організації "Білі балаклави" готували зрив виборчого процесу відразу після завершення першого туру виборів президента України.

"Микола Дульський (який переховується за межами країни, але зберігає паспорт громадянина України - ІФ) організував в інтересах РФ щонайменше шість акцій дестабілізації. Сьогодні ми розповімо про зрив чергових деструктивних планів РФ на прикладі одного з проектів дестабілізації ситуації - проекту "Білої балаклави", члени якої, діючи за вказівкою з Москви, з осені 2018 року готували зрив виборчого процесу відразу після завершення першого туру виборів президента України", - заявив заступник глави СБУ Віктор Кононенко на брифінгу у вівторок у Києві.

За його словами, члени цієї організації планували захоплення адміністративних будівель у регіонах України, організацію масових протестів і вуличних заворушень.

В.Кононенко повідомив, що в рамках цього кримінального провадження СБУ провела обшуки в офісі за місцем проживання трьох активних учасників руху на підтримку заарештованого нардепа України Надії Савченко та затримала людину, яку М.Дульський безпосередньо координував - Євгена Моренця.

"Учора Моренцю повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 і ч. 3 ст.109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади - ІФ). У порядку ст. 208 його затримано. Сьогодні йому обиратиметься запобіжний захід. Затримано за місцем проживання в місті Києві", - повідомив він.

Є.Моренець обробляв і розміщував в інтернеті ролики від імені так званої Білої балаклави. Це відео, як зазначив заступник голови СБУ, за висновком експертів, містить заклики до повалення державного ладу в Україні.

Також Є.Моренець і його спільники втягували в цю незаконну діяльність громадські об'єднання й активістів, "маючи на меті спровокувати й організувати масові протестні заходи відразу після завершення голосування 31 березня 2019 року".

"Замисліться: РФ включала невизнання виборів (президента України - ІФ) "народом", скликання "віча, висування вимог до влади, які не можуть бути виконані", - зазначив В.Кононенко.

За вказівкою М.Дульського Є.Моренець вербував спільників для захоплення адмінбудівель, одним з об'єктів була будівля Верховної Ради. Заступник глави СБУ наголосив, що, за задумом зловмисників, активісти патріотичних структур мали бути використані "втемну" для захоплення адмінбудівель і позбавлення повноважень керівників влади та правоохоронних структур, зокрема глави МВС України Арсена Авакова, секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олександра Турчинова.

План передбачав організацію мітингу з подальшим кровопролиттям. Отже, як пояснив В.Кононенко, 31 березня відразу після закриття виборчих дільниць планувалося оголосити "віче" в Києві та регіонах, а також спровокувати жертви для радикалізації українського суспільства.

На завершальному етапі йшлося про залучення представників різновекторних громадських об'єднань до подальших інспірованих масових протестів за горизонтальним принципом.

"На думку російських спецслужб, ситуація "некерованого хаосу" мала забезпечити формування в очах Заходу образу України як території анархії ... створити умови для активізації сепаратистських тенденцій у регіонах для підстави для відкритого військового вторгнення ЗС РФ на територію України", - зазначив В. Кононенко

В.Кононенко повідомив, що, за даними української спецслужби, Росія розробляє і готує кілька планів і схем щодо дестабілізації ситуації в Україні в 2019 році шляхом використання протестного потенціалу, що існує в українському суспільстві.

"СБУ має інформацію про значну активізацію російських спецслужб і їх агентури напередодні виборів президента України. Ми готові до цих викликів і не допустимо зриву Росією виборів в Україні", - сказав заступник голови СБУ.

Загалом, за його словами, 2019 рік "сприятливий для російських спецслужб у дестабілізації обстановки шляхом втручання у виборчий процес".

"Спецслужби РФ активно реалізують методологію гібридного втручання у вибори, створену на основі так званої доктрини начальника ГШ ЗС РФ Герасимова у 2013 році. Вона передбачає застосування політичних, економічних, інформаційних заходів, які реалізуються із залученням протестного потенціалу населення. Росія намагається штучно створити ситуацію невизнання результатів виборів ... із подальшим використанням цього фактора для максимального розколу суспільства та створення постійного фронту протистояння в максимально можливій кількості регіонів", - пояснив В.Кононенко.

М.Дульський, 1989 р. н. - лідер радикальної організації "Наждак", з 2015 року провадить активну антиукраїнську діяльність. Нині переховується на території РФ.

31 березня 2017 року СБУ повідомила, що обстріл Генконсульства Польщі в Луцьку та синхронізована з ним спроба перекриття траси Львів - Рава-Руська є частинами підривної акції, організованої спецслужбами РФ, а замовником її реалізації є М.Дульський.

19 квітня того самого року в Одесі було затримано організаторів маршу нібито на підтримку етнічних болгар, на якому планувалося протистояння з нібито участю ультраправих сил і дискредитація України на ґрунті міжетнічного протистояння. При цьому присутність бодай одного етнічного болгарина на марші не було встановлено. Організаторами акції, за даними СБУ, були ті самі люди, які намагалися організувати заворушення у Львівській області, зокрема М.Дульський, котрий на той час уже переховувався в РФ.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА