Вибори
15:42 07.03.2019

Генпрокурор: Замовником шантажу і підкупу кандидата в президенти Юрія Тимошенка є нардеп від "Батьківщини" Дубіль

4 хв читати
Генпрокурор: Замовником шантажу і підкупу кандидата в президенти Юрія Тимошенка є нардеп від "Батьківщини" Дубіль

Генпрокурор України Юрій Луценко називає народного депутата Валерія Дубіля (фракція "Батьківщина") замовником шантажу і підкупу за відмову балотуватися на виборах президента України кандидата в президенти, нардепа Юрія Тимошенка.

"Двох зловмисників затримано. Їхню розмову про те, що вони просто друзі та хотіли позичити кандидату в президенти гроші, - відкидають, тому що у нас є заява самого кандидата в президенти і його помічника про шантаж і фінансову пропозицію, а далі ми повертаємося до СМС, в якому написано (ім'я контакту - ІФ) "Валера БЮТ". Цей номер належить народному депутату України Дубілю. І ми не маємо до нього права доступу. Просто знаємо, що цей номер є у багатьох адресних книгах, і в моїй, зокрема", - заявив Ю.Луценко на брифінгу в четвер у Києві, демонструючи листування двох затриманих напередодні при спробі дати хабар Ю.Тимошенку.

"Це - номер народного депутата Дубіля, який, вочевидь, є замовником шантажу і підкупу кандидата в президенти", - наголосив Ю.Луценко.

Генпрокурор також повідомив, що затриманою особою співробітниками правоохоронних органів у середу ввечері при спробі дати Юрію Тимошенку хабар в розмірі 5 млн грн за відмову балотуватися є глава Партії захисників України Тарас Костанчук.

"(Затримали - ІФ) главу "Партії захисників України" Тараса Костанчука, він ще і кандидат у генпрокурори за інтернет-опитуванням одного із кандидатів у президенти, а також його співучасника - Олександра Іщенка", - сказав він.

Крім того, Ю.Луценко нагадав, що є підстави підозрювати В.Дубля у причетності до створення мережі агітаторів для підкупу виборців.

"Американці люблять одну приказку: якщо вона ходить як качка, плаває як качка, крякає як качка, то швидше за все це качка. А тепер подумайте: якщо це російські технологи за російськими схемами з грошима, обсяг яких я не знаю хто міг би виділити, то швидше за все - це "Батьківщина", - сказав він.

За словами генпрокурора, є запис розмови, на якій людина з голосом, схожим на голос В.Дубіля, інструктує мережу агітаторів і гарантує їм оплату.

Ю.Луценко додав, що якщо нардеп відмовиться надати зразок свого голосу для експертизи добровільно, слідчі візьмуть його з відкритих джерел.

При цьому він зазначив, що такі кроки можливі лише після того, як Верховна Рада позбавить В.Дубіля депутатської недоторканності.

Генпрокурор зазначив, що після слідчих дій із затриманими напередодні підозрюваними у підкупі кандидата у президенти і шантажі Юрія Тимошенка, він внесе подання до парламенту про зняття недоторканності з В.Дубіля.

"Є два варіанти. Якщо Верховна Рада дасть нам дозвіл на притягнення до відповідальності та зняття імунітету з пана Дубіля, тоді, очевидно, це трохи затягнеться, бо буде трошки більше слідчих дій. Якщо ні, то ми, ймовірно, виділимо пана Дубіля в окреме провадження, а цих двох зловмисників після слідства, яке може тривати місяць-півтора, відправимо до суду", - сказав Ю.Луценко.

Як повідомлялося, увечері 6 березня генпрокурор повідомив, що правоохоронці затримали двох осіб, які намагалися дати хабар кандидату в президенти України, нардепу Юрію Тимошенку.

"Генпрокуратура спільно з ДБР і (Управлінням - ІФ) "К" СБУ щойно затримали двох осіб, які намагалися вручити долари в еквіваленті 5 млн грн кандидату в президенти Юрію Тимошенку за відмову балотуватися. Сам кандидат у президенти кілька днів тому після спроб вплинути на нього звернувся до ГПУ", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За його словами, зловмисників затримано за статтею 157 ч.3 (перешкоджання здійсненню виборчого права) КК України. "З огляду на відоме слідству листування затриманих виконавців з політиками, очікую галасу про політичні репресії", - додав Ю.Луценко.

Пізніше прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що одним із затриманих є глава політичної партії. За її словами, його затримали правоохоронці безпосередньо під час надання кандидату в президенти грошових коштів за відмову останнього від участі у виборах. За її інформацією, згодом затримали й другого зловмисника.

Водночас ні Ю.Луценко, ні Л.Сарган не повідомили імен затриманих, як не оприлюднили й назву політичної партії, главу якої було затримано при спробі підкупу кандидата.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Прокуратура оскаржить нічний домашній арешт одному з учасників схеми у справі про спробу підкупу віцепрем'єр-міністра

Повідомлено про підозру двом депутатам облради за підкуп начальника Сумської МВА

Суд заарештував власника KSM-GROUP, який намагався дати хабаря міністру інфраструктури Кубракову

Директора ДП і забудовника викрито на спробі підкупу керівництва Мінвідновлення

У Києві на спробі підкупу спіймано забудовника, який фігурує у справі про привласнення грошей на ремонт бомбосховищ

Ексзаступник голови ДПС Києва в рамках угоди про визнання винуватості перерахує 50 млн грн на "Армію дронів"

Ексгенпрокурор Луценко повідомив, що його зняли з військового обліку через інвалідність

Ексгенпрокурор Луценко підтвердив своє призначення командувачем взводу ударних безпілотників

Трьом адвокатам повідомили про підозру у спробі підкупу полтавського судді

Луценко вступив до партії "Євросолідарність"

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА