Вибори
19:26 12.03.2019

Близько 90% вимушених переселенців готові узяти участь у виборах президента

2 хв читати
Близько 90% вимушених переселенців готові узяти участь у виборах президента

Близько 90% тимчасово переміщених осіб (ТПО) з Донбасу готові узяти участь у виборах президента України, прогнозує глава Всеукраїнської платформи Донбасу, голова Громадської ради при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і ТПО Геннадій Борисичев.

"Ми багато їздимо країною, проводимо багато зустрічей із переселенцями, багато спілкуємося. Наприкінці кожної зустрічі ми проводимо так званий соціологічний зріз, за результатами наших зустрічей можу сказати, що близько 90% переселенців планують узяти участь у виборах", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у Києві.

За його інформацією, близько 80-90% ТПО вже отримали відкріпні талони для голосування на виборах президента України.

"Нарешті наші земляки зрозуміли, що якщо вони не займатимуться політикою, політика займеться ними, як це вийшло в 2014 році", - сказав він.

Г.Борисичев також повідомив, що громадське об'єднання Всеукраїнська платформа Донбасу має намір підписати з топ-10 рейтингових кандидатів у президенти України Публічне громадське доручення, в якому буде закріплено зобов'язання кандидата щодо вирішенням проблем ТПО.

Зокрема, в документі будуть прописані зобов'язання кандидата щодо підтримки та фінансування держпрограм для забезпечення житлом ТПО, відновлення прав пенсіонерів з Донбасу на виплату української пенсії, забезпечення права ТПО брати участь у місцевих виборах, розробка і реалізація комплексного плану із відновлення миру на Донбасі, а також розробка та ухвалення спеціального закону про компенсацію постраждалим від війни в Україні.

"Ми маємо право вимагати від держави компенсацію, оскільки вона не змогла захистити наші права і наше майно, а держава, у свою чергу, зможе вимагати компенсацію від РФ за заподіяну матеріальну та моральну шкоду", - сказав він.

За словами Г.Борисичева, на сьогодні "лише в п'яти кандидатів у президенти у програмах є хоча б якесь бачення вирішення проблем Донбасу та його реінтеграції до складу України".

Він також повідомив, що Всеукраїнська платформа Донбасу вже підписала це доручення з Сергієм Тарутою і Олександром Вілкулом, заплановано підписання документа з Юлією Тимошенко, Анатолієм Гриценком, Володимиром Зеленським та іншими рейтинговими кандидатами.

"Документ необхідний для того, щоб кандидати, якщо стануть президентами, обіймуть вищі державні посади або стануть депутатами, за цим документом будуть зобов'язані сприяти реалізації всіх програм, зазначених у цьому громадському дорученні. Отримавши такий документ, ми отримуємо важіль впливу на українських політиків", - сказав він.

Г.Борисичев нагадав, що згідно з даними Мінсоцполітики в Україні зареєстровано близько 1,4 млн тимчасово переміщених осіб.

Всеукраїнська платформа Донбасу - громадський союз, що об'єднав організації і коаліції вимушених переселенців для захисту і відновлення їхніх прав. Платформа зареєстрована в 2019 році. Головою Всеукраїнської платформи Донбасу є Г.Борисичев.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА