Вибори

Форма і текст виборчого бюлетеня перебувають у віданні ЦВК - Верховний Суд за позовом про кандидатів-однофамільців

Встановлення форми виборчого бюлетеня на виборах президента України та затвердження текстів, що містяться в ньому, належить до дискреційних повноважень Центральної виборчої комісії (ЦВК).

Як повідомляється на сторінці Верховного Суду в соцмережі Facebook, до такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши в апеляційному порядку справу за позовом кандидата на посаду президента до ЦВК.

"Позивач в особі уповноваженого представника звернувся до суду з позовом щодо встановлення у виборчому бюлетені для голосування порядкових номерів кандидатів на посаду президента України. Свої вимоги обґрунтував тим, що у виборчому бюлетені на виборах президента України в день голосування 31 березня 2019 року будуть міститися відомості про двох кандидатів на цю посаду, які мають однакове прізвище, аналогічні ініціали, посаду та місце роботи, а також про двох кандидатів із однаковими прізвищами, що, на думку позивача, призведе до помилкового розуміння виборцями результатів зробленого ними вибору та спотворить результати волевиявлення", - йдеться в повідомленні.

Представник відповідача виступив проти задоволення позову, зазначивши, що під час наради ЦВК 6 березня і засідання 8 березня за участю уповноважених представників кандидатів обговорювалося та вирішувалося питання проставлення в бюлетені нумерації граф, які містять персональні дані кандидатів. "За результатами голосування такі пропозиції не були підтримані відповідною більшістю голосів членів комісії, а тому вважаються не прийнятими. Отже, комісія вжила всіх необхідних і визначених законом заходів під час затвердження форми виборчого бюлетеня та використала надані повноваження у межах і в спосіб, визначені законом", - наголошують у Верховному Суді.

"Надавши оцінку спірним правовідносинам, Верховний Суд залишив без задоволення позовні вимоги з огляду на таке", - йдеться в повідомленні.

При цьому в суді послалися на норми закону про ЦВК і "Про вибори президента України", згідно з якими виготовлення та затвердження тексту бюлетеня належить до повноважень Центрвиборчкому. Верховний Суд також звертає увагу, що законодавець не встановив вимог про обов'язкове зазначення порядкових номерів кандидатів на посаду президента України у виборчих бюлетенях.

Доводи апелянта про те, що відсутність нумерації граф бюлетеня не дасть можливість виборцям зробити вільний та усвідомлений вибір суд розцінює, як надумані, "оскільки вони є лише припущеннями позивача та не підтверджені жодними належними та допустимими доказами з посиланням на конкретні норми законодавства".

Як повідомлялося, на засіданні 8 березня ЦВК затвердила форму і текст виборчого бюлетеня для голосування на виборах президента 31 березня 2019 року та форму бюлетеня для повторного голосування, яке буде проведено 21 квітня в разі потреби.

Бюлетень міститиме прізвища 39 кандидатів на посаду президента України та відомості про них. Текст бюлетеня друкується лише з одного боку державною українською мовою на одному аркуші розміром 200х800 мм пісочного кольору. На ньому міститься двоколірний водяний знак і захисні волокна з використанням захисних графічних антисканерних елементів, виконаних із застосуванням захисних флуоресцентних фарб та елемента, який втрачає забарвлення в результаті термічного впливу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ