Вибори
13:14 21.03.2019

Національний екзит-пол проведуть у день виборів президента України провідні соціологічні служби країни

3 хв читати
Національний екзит-пол проведуть у день виборів президента України провідні соціологічні служби країни

Консорціум "Національний екзит-пол-2019", до якого входять Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова, проведе в день виборів президента України, 31 березня, національний екзит-пол.

"Екзит-пол має стати доказом того, що фальсифікацій не було або, якщо вони були, то він покаже, де, скільки і як. У чому відмінність нашого екзит-полу? По-перше, це максимальна прозорість методології та джерел фінансування. Наш екзит-пол не залежний від жодних політичних сил чи кандидатів", - сказала на прес-конференції в четвер у Києві керівник "Демократичних ініціатив" Ірина Бекешкіна.

Соціологи розповіли, що під час національного екзит-полу буде опитано близько 17 тис. респондентів на 400 виборчих дільницях. Буде опитано громадян, котрі проголосували, в усіх регіонах України (крім окупованих територій), за винятком спеціальних дільниць, розміщених у лікарнях, в'язницях, військових частинах і закордонному виборчому окрузі.

"Кількість опитаних приблизна ... Для того, щоб вибірка була зваженою стосовно явки, необхідно відібрати дільниці, а потім на кожній дільниці людей опитують. Грубо кажучи, кожного дванадцятого ... Що вища буде явка, то більше людей ми опитаємо", - розповів директор Центру Разумкова Андрій Биченко.

Соціологи очікують, що статистична похибка вибірки з урахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних чинників. Враховуючи досвід попередніх екзит-полів, дослідники розраховують, що похибка вибірки не перевищить 2,5% для лідерів президентських перегонів і буде в межах 1% для інших кандидатів.

Під час опитувань застосовуватиметься методика таємного голосування. Замість прямого запитання "Скажіть, за кого Ви проголосували?" респондент сам заповнюватиме анкету, яка розпочинатиметься з цього питання.

Крім того, в анкеті будуть запитання про гендер респондента, вікову групу, освіту, а також про час прийняття рішення, за кого голосувати. Також його проситимуть відповісти на демографічні запитання, але це не буде обов'язковим.

У свою чергу гендиректор КМІС Володимир Паніотто пояснив, що список виборчих дільниць, де буде проведено екзит-пол, таємний.

"У нас були випадки різних проблем під час перших екзит-полів, коли намагалися перешкодити проведенню. Тому цей список (дільниць - ІФ) не є відкритим, він таємний", - пояснив соціолог.

Учасники прес-конференції також розповіли, що в день голосування - 31 березня в державному інформагентстві "Укрінформ" відбудуться три прес-конференції: о 14:00 - прес-конференція, присвячена поточному звіту про перебіг голосування, проблемам і труднощам; о 19:45 - оприлюднення результатів голосування станом на 18:00; а о 23:00 - оприлюднення основних даних станом на 20:00 (на момент закриття виборчих дільниць).

Як повідомлялося, раніше телеканали "112. Україна" та NewsOne оголосили про підписання угоди з Інститутом соціальних досліджень і консалтингу SORA (Австрія) і центром "Соціальний моніторинг" про проведення всеукраїнського екзит-полу на виборах президента України 31 березня 2019 року.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА