Вибори
16:03 04.04.2019

73,5% українців переконані в необхідності дебатів кандидатів у президенти перед другим туром - соцопитування

2 хв читати
73,5% українців переконані в необхідності дебатів кандидатів у президенти перед другим туром - соцопитування

Майже три четверті українців вважають, що кандидати, які пройшли до другого туру президентських виборів, мають взяти участь у публічних дебатах.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології 20-26 березня і презентованого на прес-конференції в четвер у Києві.

Згідно з даними дослідження, 43,8% респондентів зазначили, що дебати мають відбутися обов'язково, 29,7% опитаних вважають, що проведення дебатів бажане, а 17,8% - що дебати не потрібні зовсім.

У разі, якщо теледебати між кандидатами відбудуться, 42,1% опитаних дивитимуться їх у будь-якому разі і ще 31,1% - якщо ці дебати будуть цікавими і змістовними. 20,9% опитаних не мають наміру їх дивитися у будь-якому разі.

Як зазначено в результатах дослідження, найбільш важливими п'ятьма темами дебатів було визнано такі: "Як досягти миру на Донбасі? Як добитися звільнення окупованих територій Донбасу та їх інтеграції в Україну?" (42%); "Як подолати корупцію в Україні?" (40%); "Як добитися зростання економіки?" (40%); "Програма розвитку України на роки свого президентства і на більш далеку перспективу" (39%); "Які проблеми країни кандидат у президенти вирішуватиме в першу чергу, якщо буде обраний президентом?" (31,5%).

У результатах дослідження зазначається, що виборці недостатньо інформовані щодо пропозицій кандидатів з важливих суспільних проблем, особливо виборці В.Зеленського. Зокрема, пропозиції щодо встановлення миру на Донбасі добре відомі лише 20% виборців В.Зеленського і 40% виборцям П.Порошенка, пропозиції щодо політики стосовно РФ добре відомі 18% виборців В.Зеленського і 51% виборців П.Порошенка, пропозиції щодо реформи збройних сил - 10% та 48% відповідно, пропозиції щодо євроінтеграції - 22% і 61% відповідно, щодо вступу до НАТО - 16% та 62%.

Найменше обізнані виборці про можливі кадрові призначення обох кандидатів: вважають, що добре обізнані в цьому, лише 18% виборців В.Зеленського і стільки ж виборців П.Порошенка. Пропозиції своїх кандидатів про реформування судів і правоохоронних органів знають 14% виборців В.Зеленського і 28% виборців П.Порошенка.

Опитування було проведено з 20 по 26 березня 2019 року. Загалом опитано 1600 респондентів в усіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування відбувалося лише на територіях, які контролює Україна.

Статистична похибка (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,7% для показників, близьких до 50%, 3,2% - для показників, близьких до 25%, 2,2% - для показників, близьких до 10%, 1,7% - для показників, близьких до 5%.

Фінансування опитування здійснено в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА