Вибори
11:44 09.04.2019

Громадські організації закликають ВР ухвалити нове законодавство про вибори

2 хв читати
Громадські організації закликають ВР ухвалити нове законодавство про вибори

Деякі громадські діячі й організації біля будівлі Верховної Ради України закликають народних депутатів ухвалити проект Виборчого кодексу (№3112-1).

"З огляду на те, що вікно можливостей для ухвалення закону є критично обмеженим, закликаємо вас виконати обіцянки, надані народу на Майдані й у парламенті й невідкладно ухвалити Виборчий кодекс", - зазначено в тексті заяви, представленої на брифінгу біля будівлі парламенту на площі Конституції у вівторок.

Під заявою підписалися 20 громадських активістів, зокрема представники громадського руху "ЧЕСНО", Центру протидії корупції, Центру політико-правових реформ, Transparency International Ukraine, Міжнародного фонду "Відродження".

Представники громадських організацій, активісти та інтелектуали закликають парламентський комітет з питань правової політики та правосуддя завершити підготовку Виборчого кодексу (№3112-1) до другого читання, голову Верховної Ради - забезпечити його невідкладний розгляд парламентом, а Верховну Раду - підтримати голосами й ухвалити кодекс.

Виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Олександр Сушко наголосив, що Виборчий кодекс може бути затверджений у короткий проміжок часу - до початку червня.

"Далі розпочинається (парламентська виборча - ІФ) кампанія, і ця проблема відкладається ще на 5 років. Тому наразі є вікно можливостей, щоб цю обіцянку реалізувати", - наголосив він.

У свою чергу член правління Центру політико-правових реформ, співголова ради Реанімаційного пакета реформ Юлія Кириченко зазначила, що сьогодні в Конституції не передбачається роль мажоритарних народних депутатів у парламенті.

"Коли ми після Революції гідності домоглися переходу до парламентсько-президентської республіки, депутати за 5 років не змогли перейти до пропорційної системи, котра єдина відповідає тому регулюванню, яке сьогодні є в Конституції", - пояснила вона.

Водночас Ю.Кириченко додала, що народні депутати мають проголосувати за перехід до пропорційної системи з так званими відкритими списками.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА