Вибори
20:03 14.04.2019

У Зеленського зазначають, що поки рано говорити про можливий розпуск парламенту

3 хв читати
У Зеленського зазначають, що поки рано говорити про можливий розпуск парламенту

У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського зазначають, що поки рано говорити про можливий розпуск Верховної Ради після обрання нового глави держави, і такі рішення повинні прийматися виключно за законом і в інтересах суспільства.

"Зеленський, коли стане президентом, дотримуватиметься букви закону. Не вибудовувати закони під себе і намагатися ними маніпулювати, як сьогодні відбувається, а діяти за законом. Насправді мені важко зараз це коментувати, тому що Зеленський ще не президент", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" спікер штабу В.Зеленського з питань проведення виборчої кампанії, експерт із загальнополітичних питань Дмитро Разумков.

Він вказав, що з цього питання є різні позиції у різних юристів і політичних сил, і підкреслив, що в таких питаннях потрібно виходити з законності прийняття таких рішень і політичної доцільності.

"Не тільки з політичної доцільності, а потім намагатися під це поламати закон, як це роблять сьогодні, а йти суто за законом і в інтересах суспільства. І я думаю, поки що це рано обговорювати", - вважає Д.Разумков.

Як написав у своїй статті в суботу заступник головного редактора тижневика "Дзеркало тижня. Україна" (ZN.UA) Сергій Рахманін, рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради можуть прийняти за допомогою київського Окружного адміністративного суду.

У своїй статті "Дострокові парламентські вибори - міфи і реалії" в суботньому номері тижневика С.Рахманін написав, що 6 березня поточного року даний орган офіційно зажадав від Верховної Ради підтвердити інформацію про наявність коаліції. Як йдеться в офіційній заяві прес-служби Окружного адміністративного суду Києва, "суд постановив витребувати у Верховної Ради, Апарату Верховної Ради, коаліції депутатських фракцій у парламенті відомості, станом на 28 лютого 2019 року, із зазначенням прізвищ, імен, по батькові народних депутатів, що входять до складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді".

Це зроблено в рамках розгляду позову народного депутата Андрія Деркача (позафракційний), який звернувся в ОАС столиці з приводу бездіяльності координаторів коаліції, які не забезпечили внесення кандидатури міністра охорони здоров'я. "Перш ніж встановити ступінь відповідальності кураторів більшості, суд вважав за необхідне встановити сам факт існування коаліції. Як випливає з наведеної вище заяви прес-служби київського ОАС, суд зобов'язав подати необхідні документи (або письмові пояснення неможливості надання суду витребуваних доказів) до 12 березня", - зазначає С.Рахманін. Документи, за його інформацією, надані не були, пояснення - теж.

Автор підкреслює: якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року. 30 днів, відведених на формування нової, закінчилися в кінці березня. "Отже, у переможця президентських виборів, якщо він спиратиметься на рішення ОАС, з'являться формальні підстави припинити повноваження Ради одразу після прийняття присяги", - зазначає автор статті.

На його думку, в наміри команди кандидата в президенти Володимира Зеленського може входити і шантаж Верховної Ради, нарівні з її розпуском - примус до співпраці за допомогою загрози дострокових виборів. "Зокрема, в планах дій В.Зеленського в разі перемоги значиться "секретний план" для Ради", - вказав С.Рахманін.

"Оскільки більшість рішень неможливі без Верховної Ради, Зеленський хоче налагодити співпрацю з депутатами. А якщо співпраці не вийде, обіцяє використовувати інші варіанти, "які багатьох здивують", - додав С.Рахманін.

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА