Вибори
10:44 17.04.2019

У Зеленського пропонують розширення "нормандського формату" за рахунок США та Великої Британії як підписантів Будапештського меморандуму

3 хв читати
У Зеленського пропонують розширення "нормандського формату" за рахунок США та Великої Британії як підписантів Будапештського меморандуму

У команді кандидата в президенти України Володимира Зеленського пропонують розширення переговорів у "нормандському форматі" за рахунок США та Великої Британії, які є підписантами Будапештського меморандуму.

"Наша позиція не змінюється, йдеться про розширення "нормандського формату" за рахунок підписантів Будапештського меморандуму. Там якраз виходить і Росія, яка на сьогодні є учасником "нормандського формату", Велика Британія, яка займає більш ніж жорстку стосовно Росії позицію, і США, які сьогодні чинять більш ніж серйозний санкційний, міжнародний, геополітичний тиск на Росію", - сказав речник і експерт із загальнополітичних питань передвиборного штабу В.Зеленського Дмитро Разумков в ефірі телеканалу "112 Україна".

Він зазначив, що в рамках "нормандського формату" з'явився "Мінськ-2, до якого прив'язана велика частина санкцій стосовно РФ з боку міжнародного співтовариства. "Виходити і "ламати" цей формат буде дуже важко, і цим однозначно скористається Російська Федерація", - наголосив представник команди В.Зеленського.

Д.Разумков зазначив, що переговори Тристоронньої контактної групи в Мінську, як свідчить практика, не є ідеальним рішенням, але "це план верхнього рівня і за його кроками можна йти: припинити вогонь, розвести важке озброєння, обміняти заручників і військовополонених".

"Але те, що на сьогодні пропонує Російська Федерація, думаю, неприйнятно і для України, і для багатьох інших наших міжнародних партнерів. Тому що вони намагаються піти "від низу до верху" і провести вибори на окупованих територіях. На жаль, це може бути все що завгодно, але назвати це вільним волевиявленням не вийде. Це буде фактично той самий "референдум" у Криму або на окупованих територіях Луганської і Донецької областей", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання про можливість прямих переговорів із Росією, Д.Разумков зазначив: "Якщо це буде спільна позиція України та наших міжнародних партнерів, і буде ухвалено рішення, що це дасть реальне позитивний посил і можливість врегулювати цей конфлікт, то це теоретично можливо. Але це досить важкий процес. Це має бути консолідована позиція і нашої країни, і тих держав, які нам на сьогодні допомагають боротися з війною на сході України та повернути окупований Крим".

Як повідомлялося, 23 березня, перед першим туром виборів президента, В.Зеленський у програмі "Інтерв'ю з кандидатом у президенти" на телеканалі ICTV наголосив, що не бачить іншого шляху вирішення конфлікту на Донбасі, окрім дипломатичного, і вважає найкращим форматом переговори з Російською Федерацією за участю США та ЄС.

"Я не бачу іншого шляху, як дипломатичне вирішення цього питання. На кону життя людей - це найдорожче, що у нас є. У нас є лише Мінські домовленості, які не працюють. Так, треба розширювати цей стіл переговорів, залучати США, Велику Британію, шукати новий формат цих переговорів. Але в будь-якому разі, лише дипломатичним шляхом", - сказав він.

В.Зеленський зазначив, що для врегулювання ситуації потрібні переговори з Росією, але вони мають бути "при свідках", представниках США та ЄС.

"Це найкращий формат. Я не знаю, як це спрацює. І не можу на себе взяти обіцянку, щоб уже завтра. Але припинення вогню і той самий "план Волкера" (спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер - ІФ), з яким ми зустрічалися і говорили. Я думаю, що можливо домовитися, ми розуміємо, з ким - з Росією, щоб на лінію розмежування ввести миротворців, потім вони переходять на наступний етап - у малі міста і села, а потім уже Донецьк і Луганськ", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Надання Німеччиною зброї Україні поставить під загрозу "нормандський формат" - Бербок

Зеленський за підсумками переговорів із Шольцом: Очікуємо домовленостей про проведення саміту лідерів "нормандської четвірки" найближчим часом

Разумков: Зеленський або Єрмак мають ознайомити парламент із перебігом переговорів у рамках нормандського формату

Зеленський поінформував прем'єр-міністра Литви про ситуацію з безпекою вздовж українських кордонів

Єрмак прибув до Берліну, де відбудеться зустріч політрадників лідерів "нормандського формату"

10 лютого відбудеться засідання політрадників у "нормандському форматі" у Берліні - Макрон

Зеленський: Ми активно працюємо, щоб найближчим часом визначити дату зустрічі радників лідерів країн "нормандської четвірки" у Берліні

Кулеба обговорив із Ле Дріаном активізацію роботи нормандського формату

Глави МЗС Франції та Німеччини відвідають Україну 7-8 лютого

Зеленський позитивно оцінює переговори в Парижі, заявив про пріоритет досягнення "стабільної та безумовної тиші" на Донбасі

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА