Вибори
00:03 21.04.2019

В Україні в неділю відбудеться другий тур виборів президента

5 хв читати
В Україні в неділю відбудеться другий тур виборів президента

В Україні в неділю, 21 квітня, відбудеться повторне голосування (другий тур) на чергових виборах президента країни.

У другий тур вийшли художній керівник студії "Квартал 95" Володимир Зеленський, висунутий партією "Слуга народу", і обраний у 2014 році нинішній президент Петро Порошенко.

У першому турі 31 березня за В.Зеленського проголосували 30,24% виборців (5 млн 714 тис. 034 особи), за П.Порошенка - 15,95% (3 млн 014 тис.). Загалом у голосуванні взяли участь 18 млн 893 864 тис. громадян України і явка на виборах становила 63,52%. Недійсними визнано 1,18% виборчих бюлетенів.

Підготовку і проведення виборів 31 березня іноземні й українські спостерігачі загалом визнали такими, що відповідають міжнародним демократичним стандартам.

Три тижні до другого туру виборів 21 квітня пройшли під знаком заочної дискусії між кандидатами щодо необхідності проведення передвиборчих дебатів. П.Порошенко одразу після оголошення результатів 31 березня заявив про необхідність їх проведення, В.Зеленський у відповідь запропонував йому провести їх на стадіоні НСК "Олімпійський" з присутністю громадян України та великої кількості ЗМІ, а перед цим здати аналізи, щоб розвіяти сумніви щодо того, чи не мають кандидати в президенти алкогольної або наркотичної залежності.

П.Порошенко прийняв цю пропозицію. Після цього обидва кандидати здали аналізи в різних клініках, що супроводжувалося спробами знайти якісь порушення або промахи з боку кожного з таборів.

В.Зеленський наполягав на тому, щоб дебати відбулися 19 квітня перед настанням "дня тиші". П.Порошенко намагався викликати опонента на дебати раніше. Для цього він 14 квітня організував проведення дебатів на НСК "Олімпійський", але В.Зеленський на них не прийшов.

В результаті сторони досягли домовленості, і дебати відбулися в п'ятницю, 19 квітня, на НСК "Олімпійський". Вони пройшли без будь-яких пригод. Прихильники обох кандидатів підтримували їх і несхвально гуділи в адресу опонента. Самі ж дебати звелися до взаємної критики В.Зеленським і П.Порошенком одне одного, яку кожен з кандидатів озвучував у звичній для нього манері.

Згідно з даними останнього опитування групи "Рейтинг" (12-16 квітня), В.Зеленського у другому турі готові підтримати 73% з тих, хто має намір голосувати і визначився з вибором, П.Порошенка - 27%. Опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) показує, що за В.Зеленського готові голосувати 72,2% українців, за П.Порошенка - 25,4%.

Для проведення виборів 21 квітня по всій Україні створено 199 виборчих округів, також є ще один закордонний виборчий округ. Округи охоплюють 29982 виборчі дільниці. Орієнтовна кількість виборців, внесених до списків на цих округах, становить 30 млн 311 тис. 492. Серед них 449 тис. 175 виборців можуть проголосувати за кордоном.

Округів могло бути 223, але їх немає на території анексованого Криму і на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

У закордонному виборчому окрузі створено 101 виборчу дільницю. Вони розташовані в посольствах і консульствах України за кордоном.

Найбільше їх у ФРН - 5, по 4 у США, Польщі, Італії, 3 ділянки - у Канаді, Іспанії та Туреччині.

При цьому громадяни України не зможуть проголосувати на території РФ, оскільки ЦВК наприкінці 2018 року ліквідувала всі п'ять закордонних виборчих дільниць у РФ, створених у 2012 році на постійній основі. Ці дільниці переносяться в посольства України в Грузії, Казахстані та Фінляндії.

Крім того, ЦВК за пропозицією Міністерства оборони України створила у винятковому порядку 80 спеціальних виборчих дільниць на території військових частин: 65 - у Донецькій області, 14 - у Луганській області та 1 - у Львівській області.

До 15 березня включно виборці могли змінити постійне місце голосування без зміни виборчої адреси. Цим правом скористалися 325 тис. людей.

Для спостереження за виборами ЦВК зареєструвала 2485 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій і 215 від іноземних держав. При цьому у складі міжнародних місій немає спостерігачів від Російської Федерації, яких ЦВК відмовилася реєструвати для моніторингу за виборами.

Серед міжнародних організацій найбільше спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ - 997, ще 384 - від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), 249 - від Світового конгресу українців, 203 - від неурядової організації CANADEM, 124 - від Парламентської асамблеї ОБСЄ, 101 - від Національного демократичного інституту міжнародних відносин. Серед іноземних держав 65 спостерігачів будуть зі США, 45 - з Польщі, 17 - з Франції, 16 - зі Словаччини, 13 - із Німеччини.

За виборами президента спостерігатимуть 82265 спостерігачів від громадських організацій. Найбільше спостерігачів від "Українського центру демократичного суспільства" - 27610, від "Команди Зе" - 11128, від "Всеукраїнської громадської організації "Солідарна молодь" - 7276, від "Передових правових ініціатив" - 6699, від "Громадянської мережі "Опора" - 4943.

За виборами стежитиме також 33851 офіційний спостерігач від кандидата Петра Порошенка, 3526 - від Володимира Зеленського і ще 10 від його партії "Слуга народу".

Акредитацію в ЦВК України отримали 1149 журналістів від 192 засобів масової інформації.

Консорціум "Національний екзит-пол - 2019", до якого входять Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та Український центр економічних і політичних досліджень ім. О.Разумкова, проведе в день виборів президента Національний екзит-пол.

У свою чергу Телевізійна служба новин (ТСН) на телеканалі "1+1" представить результати власного екзит-полу, який на замовлення каналу проведуть дослідницькі компанії Kantar TNS Info Sapiens.

Телеканал "112.Україна" в день голосування також оголосить результати екзит-полу другого туру президентських виборів України, який проведе агентство New Image Marketing Group. Замовниками екзит-полу виступили американська компанія Global Management Association і британське видання The Independent.

Упродовж 10 днів із дня голосування (до 1 травня включно) ЦВК має встановити результати виборів і скласти відповідний протокол.

Переможцем виборів визнається кандидат, який набрав більшу, ніж інший кандидат, кількість голосів виборців, що взяли участь у виборах. Якщо кандидати набирають однакову кількість голосів, то вибори визнаються такими, що не відбулися.

Інавгурація новообраного президента України має відбутися не пізніше ніж 3 червня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

На Сумщині Зеленський нагородив людей, завдяки яким тримається регіон під час повномасштабної війни

Зеленський обговорив із делегацією парламенту Естонії підготовку двосторонньої безпекової угоди

Данілова буде переведено на інший напрямок - Зеленський

Голова СБУ: Псевдоперемога Путіна на виборах - це чергові томи в матеріалах злочинів, скоєних РФ

Зеленський відзначає нові результати у відносинах з партнерами в ЄС

За тиждень Росія застосувала проти України майже 190 ракет, 140 "шахедів" і майже 700 авіабомб

Зеленський обговорив з прем'єром Іспанії посилення ППО та двосторонню безпекову угоду

На виборах до Європарламенту обиратимуть наступне покоління політиків – євродепутат

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

Алієв заявив про хороші шанси на врегулювання відносин між Азербайджаном і Вірменією

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА