Вибори
08:37 22.04.2019

США оголосять про припинення дії звільнень від санкцій на купівлю іранської нафти

2 хв читати

Держдепартамент США має намір оголосити в понеділок про припинення дії з 2 травня тимчасових звільнень від санкцій для низки країн, що є імпортерами іранської нафти, повідомляють Washington Post та Wall Street Journal із посиланням на чиновників Держдепу.

На тлі цих повідомлень нафта марки Brent зростає в понеділок більш ніж на 2,5% і сягнула на 6:30 середньоєвропейського часу $73,80 за барель. На зростанні цін позначається також нестабільність у Лівії та Венесуелі.

США, запроваджуючи санкції проти Ірану в листопаді минулого року, надали вісьмом країнам дозвіл продовжувати закупівлю іранської нафти ще півроку, до 2 травня 2019 року, за умови, що вони поступово скорочуватимуть її імпорт.

Серед цих країн Китай, Індія, Італія, Греція, Японія, Південна Корея і тайванська влада.

Три з восьми країн, які отримали звільнення від санкцій США в листопаді минулого року, вже скоротили імпорт іранської нафти до нуля: Греція, Італія і Тайвань.

Китай та Індія залишаються найбільшими імпортерами іранської нафти. Якщо вони не погодяться з вимогами Вашингтона, це може викликати напруженість і у двосторонніх відносинах, і в інших питаннях, як-от торгівля.

Південна Корея та Японія відносно менш залежні від іранської нафти.

Іран посідає четверте місце серед країн-членів ОПЕК за обсягами видобутку нафти. У березні, як пише Financial Times, він експортував 1,9 млн барелів нафти на добу. Повне скасування звільнень може знизити цей показник нижче за відмітку в 1 млн барелів на добу.

Президент США Дональд Трамп оголосив у травні минулого року про рішення вийти зі Спільного всеосяжного плану дій з врегулювання іранської ядерної проблеми і відновлення дії односторонніх санкцій стосовно Ірану.

"Політика нульового іранського імпорту виникла у держсекретаря Помпео. Він проводив цю політику в тісній координації з президентом. Оскільки умови не надавати тимчасові дозволи вже виконано, ми можемо оголосити нульовий імпорт", - заявив Washington Post високопоставлений чиновник Держдепартаменту.

За його словами, мета політики США полягає в тому, щоб підвищити витрати "зловмисної поведінки Ірану та рішучіше протистояти широкому спектру загроз миру і безпеці з боку цього режиму".

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА