Вибори
12:21 22.04.2019

День виборів президента України відбувся безконфліктно, порушень зафіксовано менше ніж у першому турі - ОПОРА

4 хв читати

День другого туру виборів президента України відбувся безконфліктно, з дотриманням законодавства, порушень зафіксовано менше ніж у першому турі, заявляють у Громадянській мережі ОПОРА.

"Загалом ми хочемо оцінити день виборів як такий, що відбувся безконфліктним способом, із належним дотриманням норм законодавства... відповідно до міжнародних стандартів. Системних порушень, які мали б ознаки таких, що можуть впливати на кінцевий результат волевиявлення громадян, зафіксовано не було", - сказала голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська на брифінгу в понеділок у Києві.

За її словами, день виборів відбувся на високому рівні, кількість порушень і їх типи мало відрізняються від першого туру. "Але тенденція є позитивною, тобто у відсотках кількість дільниць, на яких наші спостерігачі зафіксували порушення, є значно меншою", - наголосила вона.

Загалом, як зазначила О.Айвазовська, виборча кампанія була конкурентною і переважно відповідала міжнародним стандартам організації виборчого процесу. "Але ця конкуренція часом не відповідала нормам закону в частині дотримання вимог щодо фінансування виборчої кампанії належним способом офіційно з виборчого фонду, а також використання ЗМІ, соцмереж як способів ведення виборчої агітації, але безоплатно, тіньовий спосіб, якщо йти за буквою закону", - додала голова правління Громадянської мережі.

У заяві ОПОРИ також зазначено: "Загалом процес підрахунку голосів 21 квітня 2019 року відбувся законним способом без явних зловживань і системних порушень. Майже всі виборчі комісії розпочали проведення вечірніх засідань без затримок, відразу після завершення голосування. 1,4% ДВК розпочали підрахунок із запізненням".

За словами О.Айвазовської, належним чином виконувала свої функції і ЦВК, і органи ведення Державного реєстру. "Тим не менш, частина громадян України не змогли скористатися своїм правом через обставини, а саме - проживанням не за місцем реєстрації, що, на нашу думку, вимагає якісного нормативно-правового врегулювання напередодні парламентських виборів", - наголосила вона.

Голова правління Громадянської мережі також заявила, що спостерігачі ОПОРИ не зафіксували фактів підкупу виборців. "Напередодні повторного голосування жодних ознак таких дій або фактів, які може бути доведено до суду, наші спостерігачі не зафіксували, що, очевидно, є наслідком превенції... і з боку правоохоронної системи, Національної поліції, і серйозною циркуляцією інформації щодо перспектив підкупу виборців напередодні першого туру", - зазначила О.Айвазовська.

Вона звернула увагу на те, що фактор адміністративного ресурсу, який активно фіксували спостерігачі ОПОРИ 31 березня, "фактично втратив свій вплив". "Тренди свідчать лише про те, що в окремих регіонах України посадові особи частково продовжували вести дії, які мали ознаки незаконної агітації, зокрема з використанням сайтів органів влади та місцевого самоврядування", - уточнила вона.

При цьому О.Айвазовська наголосила, що ці факти мали точковий характер і жодним чином не могли вплинути на кінцевий результат виборів.

У заяві ОПОРИ за попередніми результатами спостереження на чергових виборах президента також зазначається, що серед найбільш частих порушень у день виборів - умисне розголошення виборцями таємниці голосування шляхом демонстрації бюлетеня - такі випадки спостерігачі мережі зафіксували на 5% виборчих дільниць у масштабі всієї України. У першому турі такі випадки було відзначено на 10,4% дільниць.

Фотографування бюлетенів спостерігачі ОПОРИ зафіксували на 3,3% дільниць, тоді як у першому турі такі випадки було встановлено на 4,8% дільниць.

Тобто, інтенсивність порушень, за оцінками "Опори", значно знизилася.

Спостерігачі також не зафіксували серйозних порушень на етапі проведення відкриття дільниць, 99,8% виборчих комісій розпочали свою роботу в повному складі, забезпечивши належний кворум для виконання своїх функцій. В ОПОРІ вказують і на відсутність зловживань і порушень у процесі підрахунку голосів.

Серед рекомендацій ОПОРИ, що значаться в звіті, зокрема, звернення до Нацполіції забезпечити дотримання законодавства та громадського порядку на завершальному етапі виборів, оперативно інформувати ЗМІ та громадськість про правопорушення. Верховній Раді ОПОРА рекомендує ухвалити зміни до законодавства для врегулювання практики залучення громадян до передвиборної агітації, сприяти ухваленню законопроекту про незворотність покарання за виборчі злочини, а також законопроекту щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних громадян України всередині країни. Центральній виборчій комісії ОПОРА рекомендує уникати практики присутності на засіданнях суб'єктів виборчого процесу, які не мають на це права, уникати нерівномірного ставлення до спостерігачів, посилити інформування громадськості щодо проектів рішень та ухвалених рішень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Бельгія починає розслідування за підозрою у втручанні Росії в майбутні вибори в ЄС

Більшість українців проти виборів до завершення війни і вважає, що вони можуть розколоти суспільство - соцопитування

Випущена ворогом по Києву ракета "Циркон" була досить новою - ПС ЗСУ

"Право і справедливість" перемогла на місцевих виборах у Польщі - результати екзит-полу IPSOS

На місцевих виборах у Туреччині з незначним відривом перемогли опозиціонери - результати

Голова СБУ: Псевдоперемога Путіна на виборах - це чергові томи в матеріалах злочинів, скоєних РФ

На виборах до Європарламенту обиратимуть наступне покоління політиків – євродепутат

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

Буданов: Який би результат не написала ЦВК РФ - це фальшивка

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА