Вибори
12:23 05.07.2019

У разі пережеребкування буде неможливо своєчасно надрукувати потрібну кількість бюлетенів

3 хв читати
У разі пережеребкування буде неможливо своєчасно надрукувати потрібну кількість бюлетенів

У Центральній виборчій комісії України заявляють, що наслідком виконання рішення Шостого апеляційний адмінсуду про проведення повторного жеребкування партій на позачергових виборах до Верховної Ради стане неможливість вчасно надрукувати необхідну кількість бюлетенів.

"У разі необхідності проведення нового жеребкування наслідком буде неможливість вчасного друку необхідної кількості бюлетенів Державним підприємством "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" та забезпечення їх доставки для проведення голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому прес- службою ЦВК у п'ятницю вдень.

У ЦВК наголошують, що не згодні із зазначеним рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду.

"Забезпечення прав одного суб'єкта виборчого процесу не може мати наслідком порушення прав та законних інтересів інших суб’єктів виборчого процесу та законного перебігу виборчого процесу в цілому як реалізації права виборців на вільне волевиявлення... ЦВК з огляду на неурегульованість законом ситуації та виходячи із визначальних принципів дійсного демократичного виборчого процесу, зважила всі правові ризики та керувалася принципом дотримання "справедливого балансу" і забезпечення права виборців на вільне і усвідомлене волевиявлення", - йдеться в заяві.

Комісія зазначила, що включення до виборчого бюлетеня політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" під №22 дозволяло забезпечити повноцінну реалізацію цією партією і кандидатами в народні депутати від цієї партії прав і можливостей для участі у виборчому процесі, і не порушувало прав та інтересів інших партій, кандидатів та інших суб'єктів й учасників виборчого процесу.

Як повідомлялося, 29 червня на виконання рішення Верховного Суду комісія зареєструвала кандидатів у народні депутати за списком партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі", проте перед цим уже було проведено жеребкування щодо черговості партій у виборчому бюлетені та затверджено форму, колір і текст бюлетеня.

30 червня прес-служба ЦВК повідомила, що партію "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" зареєстровано у виборчому бюлетені під номером 22 без проведення жеребкування на нараді комісії. У ЦВК вказали на те, що під час здійснення агітації політичні партії широко використовують номери, визначені під час жеребкування, як елемент ідентифікації політичної партії у виборчому бюлетені, тому зміна таких номерів може призвести до дезорієнтації виборця під час формування його волі та спотворення волевиявлення.

Пізніше Саакашвілі виступив категорично проти повторного жеребкування з визначення номерів політичних партій у бюлетенях і заявив, що партія "Рух нових сил" не має наміру ініціювати проведення якихось бюрократичних процедур.

4 липня стало відомо, що Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення провести повторне жеребкування партій. Про це повідомила громадянська мережа "ОПОРА" на своїй сторінці в соцмережі Facebook із посиланням на голову Центральної виборчої комісії Тетяну Сліпачук, яка також заявила, що ЦВК оскаржуватиме рішення суду.

В "ОПОРІ" зазначають, що вже надруковано близько 5 млн бюлетенів для позачергових парламентських виборів, запланованих на 21 липня.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ЦВК України заявляє про нелегітимність організації підготовки та проведення "виборів" президента РФ на тимчасово окупованих територіях України

Рада звільнила Буглака з посади члена ЦВК - нардеп Железняк

Верховна Рада має намір у середу розглянути питання про звільнення Буглака з посади члена ЦВК

Голова ЦВК: Перебування жінок понад 90 днів за кордоном під час війни перериває обов'язковий термін їхнього проживання в Україні, необхідний для балотування на виборах

ЦВК не призначила довибори до ВР після смерті нардепа Іванчука

Нардепи з "Євросолідарності" зареєстрували постанову про відставку члена ЦВК Буглака

У комітеті Ради планують заслухати голову ЦВК щодо ситуації з Буглаком

Фракція "Євросолідарність" ініціює звільнення Буглака з посади члена ЦВК

ЦВК визнала Локтіонову обраною нардепом

Судова заборона діяльності "ОПЗЖ" виключає можливість визнати нардепом наступного в партійному списку кандидата після Плачкової - ЦВК

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА