Вибори
12:38 11.07.2019

ВР ухвалила в цілому Виборчий кодекс із системою відкритих списків на виборах до парламенту

3 хв читати
ВР ухвалила в цілому Виборчий кодекс із системою відкритих списків на виборах до парламенту

 Верховна Рада затвердила в другому читанні та в цілому проект Виборчого кодексу, який запроваджує пропорційну систему парламентських виборів за відкритими списками.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний законопроект №3112-1 проголосували 230 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Нардепи одним голосуванням затвердили пакет правок, які раніше було відхилено, а також проект Виборчого кодексу в другому читанні та в цілому.

Представник профільного комітету Олександр Черненко, який координував роботу над проектом кодексу, повідомив, що під час консультацій фракції парламенту домовилися, що в кодексі буде збережено прохідний бар'єр до парламенту на рівні 5%.

Крім того, він додав, що в документі передбачено набуття ним чинності 1 грудня 2023 року.

Кодекс складається з трьох книг - загальна частина, загальнонаціональні вибори і місцеві вибори.

У першій книзі визначено органи адміністрування виборчих процесів, порядок реєстрації виборців і ведення списків виборців, питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення виборів, інформаційного забезпечення та передвиборчої агітації, а також підготовки та проведення голосування і підрахунку голосів.

Друга книга складається з двох розділів - "Вибори президента України" та "Вибори народних депутатів України". Третя книга - про місцеві вибори.

Найбільш резонансною є частина кодексу про вибори до Верховної Ради, яка передбачає систему з відкритими списками.

Під час презентації проекту кодексу напередодні голосування в другому читанні Черненко зазначив, що в Україні буде 27 виборчих округів, які переважно збігаються з областями України, кримський округ приєднають до херсонського, Київ буде розділено на два округи й окремий буде в місті Дніпрі.

Як розповів представник комітету, нова система виборів передбачає, що з'їзд партії затверджує загальнонаціональний список. І цей список ділитиметься на 27 або менше (але не менше ніж 2/3 регіонів) регіональних списків. І в кожному такому регіональному списку має бути не менше ніж п’ять кандидатів. У партії буде єдиний список і регіональні. Черговість кандидатів визначає з'їзд.

Виборцю доведеться пам'ятати номер партії, визначений жеребкуванням, за яку хоче проголосувати. У відповідні віконця він вписує номер партії. Нижче в бюлетені виборець (за бажанням, не обов'язково) зазначає номер кандидата, але виключно від тієї партії, за яку голосує.

Якщо виборець нікого з кандидатів не зазначить, це означатиме, що виборець погоджується з тим порядком кандидатів у його регіоні, який склала партія.

Під час підведення підсумків голосування Центральна виборча комісія підраховуватиме насамперед скільки кожна партія набрала голосів у всій Україні і встановлюватиме, хто долає прохідний бар'єр. Ці партії візьмуть участь у розподілі мандатів.

Згідно з поясненням Черненка, загальна кількість голосів, яку набрали всі партії, що пройшли прохідний бар'єр, ділять на кількість мандатів і в такий спосіб визначається "ціна" одного мандата. Щоб встановити, скільки мандатів партія набрала в кожному регіоні, кількість голосів, відданих за партію в цьому регіоні, ділять на "ціну" мандата.

Черненко змоделював ситуацію, коли ціна мандата становить 25 тисяч голосів. "Якщо у Львівській області партія "Позов" набрала 100 тисяч голосів. Ділимо їх на 25 тисяч. Це означає, що у Львівській області партія взяла чотири мандати. І так щодо кожної партії визначається, скільки взяла партія. І визначається, хто ці мандати отримає", - сказав він.

Як зазначив нардеп, ці мандати дістануться не тим, хто перший, другий, третій у регіональній списку партії, а тим кандидатам, хто в цьому списку набрав найбільшу кількість голосів. При цьому він наголосив, що тут роль відіграватимуть не абсолютні цифри кількості голосів, а процентний еквівалент.

"Якщо допустити, що жоден виборець не проголосував за кандидатів, а виключно за партію, то мандати розподіляються в тому порядку, в якому їх затвердила партія", - сказав Черненко.

Як повідомлялося, в першому читанні проект Виборчого кодексу ВР підтримала в листопаді 2017 року. 6 червня 2019 року парламент приступив до розгляду його в другому читанні й, згідно з регламентом роботи Верховної Ради, не може розглядати інші питання до ухвалення рішення щодо цього законопроекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Рада підтримала в другому читанні законопроєкт про посилення соцзахисту військовослужбовців

Профільний комітет Ради очікує затвердження інституту превентивної реструктуризації цього року

Комітет із нацбезпеки може закінчити розгляд поправок до законопроєкту про мобілізацію наступного тижня

Профільний комітет рекомендував Раді перейменувати понад 100 населених пунктів, з яких п'ять міст

Верховна Рада дозволила з 1 травня 2024 р частково відновити митні перевірки

Комітет нацбезпеки у вівторок розглянув 660 поправок до законопроєкту про мобілізацію

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби не торкнеться засуджених за злочини проти основ нацбезпеки - законопроєкт

Рада може розглянути в другому читанні законопроєкт про мобілізацію наприкінці березня-початку квітня - Корнієнко

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА