Вибори
13:36 19.07.2019

Під час створення "Слугою народу" однопартійної більшості у ВР для нормальної роботи гілок влади знадобляться досвід і уміння професійних політиків - експерти

3 хв читати
Під час створення "Слугою народу" однопартійної більшості у ВР для нормальної роботи гілок влади знадобляться досвід і уміння професійних політиків - експерти

У разі формування за підсумками позачергових парламентських виборів партією "Слуга народу" однопартійної більшості для нормальної діяльності Верховної Ради буде важливий досвід політиків, які раніше вже були при владі та мають практичні знання і у сфері управління державою, і законотворчості, вважають експерти.

"За законами жанру, коли тривалий період турбулентності - настає запит на авторитарне правління. І ми бачимо, що нова влада прагне до концентрації влади у своїх руках... Ми бачимо, що команда президента робитиме все, щоб створити однопартійну більшість, монопартійний уряд, повністю замкнувши систему політичного управління на президентському офісі", - сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов на прес-конференції в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Карасьов також припустив, що така концентрація влади в одних руках може працювати в інтересах окремих людей, а не всього народу.

У свою чергу експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко зазначив, що в разі формування "Слугою народу" однопартійної парламентської більшості важливою буде роль досвідчених політиків і політичних сил.

"Хто в цих політрозкладах буде носієм інституціональної пам'яті та державної відповідальності за країну? За бюджет, за опалювальний сезон, за соціально-економічну політику? Окрім партії "Батьківщина", я не бачу нікого з тих, хто проходить до парламенту", - зазначив Матвієнко.

Він зробив акцент на тому, що партії "Слуга народу" для формування уряду потрібні будуть професіонали з досвідом.

Говорячи про голосування за народних депутатів за партійними списками, експерт висловив думку, що виборцям не варто використовувати свої голоси за ті партії, які згідно з соціологічними опитуваннями не можуть подолати 5% бар'єр для входження до парламенту. При цьому Матвієнко додав, що окремі шанси потрапити до парламенту у мажоритарних округах мають представники різних політсил, зокрема націоналістичних.

У свою чергу, прогнозуючи майбутню конфігурацію та обстановку в майбутньому скликанні парламенту, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко висловив думка, що проходження "Євросолідарності" до парламенту закриє шлях націоналістичним силам, але депутатський корпус все одно буде значно поляризований, що гратиме на руку Росії.

"Із заходу заходить "Євросолідарність" на чолі з Порошенком... а на сході активно збирає електорат "Опоплатформа". Ці дві сили не формуватимуть більшості, вони завжди влаштовуватимуть у парламенті будь-яку форму дискусії до бійок або неправильного голосування, підкупу у Верховній Раді", - пояснив свою думку Небоженко.

За його словами, завдання Кремля полягає в тому, щоб створити в Україні керований хаос.

"Для Верховної Ради дві ці групи, які проходять - (лідер "Євросолідарності", п'ятий президент України Петро - ІФ) Порошенко і (голова політради "Опозиційної платформи - За життя" Віктор - ІФ) Медведчук, думаю, створять напругу і створять проблеми для кваліфікованого та швидкого законодавчого забезпечення реформ", - висловив думку експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

Зеленський заявив про наявність істотного обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в рамках програми "Зроблено в Україні"

Зеленський ознайомився з будівництвом фортифікацій у Сумській області

Кількість постраждалих від удару РФ по Харкову зросла до 19, людям надають допомогу - Зеленський

Зеленський відвідав розташування 117 окремої бригади ТРО на Сумщині

ОСТАННЄ

"Слуга народу" висунула мера Золотоноші Войцехівського кандидатом на довибори в Раду в Черкаській області

Суд скасував постанову ОВК №87 про визнання виборів недійсними ще на одній дільниці - "Опора"

Суд визнав незаконним перерахунок голосів на двох дільницях на 87 окрузі в Прикарпатті - Шевченко

"Слуга народу" закликає правоохоронців дати оцінку порушенням на 87 окрузі в Прикарпатті

"ОПОРА" вимагає розслідувати можливі фальсифікації на 87 окрузі у Прикарпатті

На окрузі №87 в Івано-Франківській області на довиборах до парламенту переміг Вірастюк

На Прикарпатті планують перерахувати голоси ще на 16 дільницях - Вірастюк

Депутати "Слуги народу" заявили про фальсифікацію на одній з виборчих дільниць на Прикарпатті

Арахамія припустив, що результат довиборів у ОВК №48 буде оголошено в ніч на п'ятницю

На окрузі №87 в Івано-Франківській області мінували одну з виборчих дільниць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА