18:03 03.07.2012

Луценко вимагає притягнути до відповідальності прокурорів і суддів, причетних до незаконного рішення про його арешт

2 хв читати

Екс-міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, арешт якого в грудні 2010 року Європейський суд з прав людини визнав незаконним, вимагає притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, причетних до рішення про тримання його під вартою.

"Вимагаю: виконання рішення ЄСПЛ і притягнення до кримінальної відповідальності першого заступника Генпрокуратури України Рената Кузьміна, заступника прокурора міста Івано-Франківська Сергія Войченка, суддів Печерського районного суду Києва Сергія Вовка, Ганни Медушевської, Оксани Царевич, Марії-Маргарити Пилаєвої, Вікторії Гаркавої, суддів Апеляційного суду міста Києва Івана Рибака, Валерія Одинця, Олега Присяжнюка Олександра Беця, Анатолія Кузьміна, Валерія Лашевича, Ольги Єфімової за порушення моїх конституційних прав, що виявилося у безпідставному арешті понад 18 місяців", - йдеться в заяві Ю.Луценка, поширеній прес-службою партії "Народна самооборона" у вівторок.

У своїй заяві екс-міністр детально описав, як і коли зазначені особи ухвалювали рішення про його арешт та продовження тримання під вартою.

Екс-міністр наголосив, що нереагування на цю заяву буде підтвердженням відсутності верховенства права в Україні та продовженням курсу політичних репресій, які відбуваються в Україні.

Як повідомлялося, 3 липня ЄСПЛ визнав арешт екс-міністра внутрішніх справ України таким, що порушує права людини.

Суд також зобов'язав Україну виплатити Ю.Луценку EUR15 тис. моральної компенсації.

Зокрема, ЄСПЛ нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на свободу та безпеку) щодо арешту й ув’язнення Ю.Луценка, порушення параграфа 2 статті 5 (право бути інформованим щодо причини арешту), два порушення параграфа 3 статті 5 (право заперечити своє утримання під вартою) та порушення статті 18 (обмеження щодо використання обмеження права).

Як повідомлялося, Ю.Луценка затримали в грудні 2010 року, відтоді він перебуває в СІЗО.

27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав екс-міністра винним у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Суть обвинувачень зведено до того, що Ю.Луценко, перебуваючи на посаді міністра внутрішніх справ, нібито сприяв нарахуванню незаконної пенсії своєму водієві Леоніду Приступлюку, виділенню йому житла, а також зарахування його до департаменту оперативної служби. Крім того, суд визнав винним екс-главу МВС у нецільовому використанні бюджетних коштів на святкування Дня міліції в Національному палаці "Україна" в 2008-2009 роках.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА