15:36 12.06.2017

Запропонований Кабміном автоматизований механізм контролю за обігом підакцизних товарів ускладнить роботу виробників

2 хв читати
Запропонований Кабміном автоматизований механізм контролю за обігом підакцизних товарів ускладнить роботу виробників

Асоціація виробників сигарет "Укртютюн" вважає запропоновану урядом автоматизовану систему контролю обігу недосконалою і ускладнює роботу легальних виробників.

Відповідно до прес-релізу асоціації, законопроект передбачає обтяжливий механізм надання акцизних накладних суб'єктами господарювання на кожному з ланцюжків поставок із заповненням 15 пунктів у ручному режимі.

Виробники сигарет також вважають необгрунтовано оптимістичним термін введення автоматизованої системи з 1 квітня 2018 року.

В асоціації зазначили, що запропонована урядом система не буде створювати додаткових перешкод для нелегального обігу підакцизних товарів в порівнянні з існуючими механізмами.

"Схвалена урядом редакція законопроекту – це "кіт у мішку" для виробників підакцизних товарів, оскільки функціонування системи буде визначатися актами Кабміну, що не дає можливості зрозуміти механізм її роботи. Логічно припустити, що всі положення першої редакції законопроекту, які не сприймалися бізнес-спільнотою і були виключені, з'являться в підзаконних актах", - цитується в повідомленні генеральний директор асоціації Валентина Хоменко.

За її словами, ні на одній з численних нарад бізнес не отримав відповіді щодо прогнозованої сумі витрат на впровадження пропонованої системи, щоб оцінити її ефективність в умовах обсягу тіньового ринку тютюнових виробів в 1% і стовідсоткового надходження податків через його авансову сплату.

"Досвід такої практики в Європі відсутній. Є один приклад, і він негативний: в процесі впровадження такрї системи в Росії зупинялися виробництва і бюджет недоотримав значні податкові надходження. При цьому сьогодні в Росії тільки 60% податків з алкогольних напоїв "доходять" до бюджету", - сказав В.Хоменко.

Як повідомлялося, Кабмін пропонує ввести автоматизовану систему контролю обігу алкоголю і сигарет із квітня 2018 р.

Зокрема, уряд пропонує ввести електронну акцизну накладну на переміщення сигарет, спирту і лікеро-горілчаних виробів, яку будуть заповнювати продавці, які мають ліцензії на реалізацію відповідних товарів. Після заповнення електронної акцизної накладної суб'єкти господарювання будуть реєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Згідно з розробленим документом, автоматизована система контролю обігу спирту, алкоголю і сигарет дозволить чітко простежувати рух цих товарів від виробника або імпортера до моменту їх реалізації суб'єктам роздрібної торгівлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 19 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА