14:11 13.06.2017

МЕРТ ініціює скасування обмежень за кількістю моделей і локалізації для безмитного ввезення товарів автовиробниками

3 хв читати
МЕРТ ініціює скасування обмежень за кількістю моделей і локалізації для безмитного ввезення товарів автовиробниками

Міністерство промислового розвитку і торгівлі (МЕРТ) України з метою стимулюваннявітчизняного автовиробництва пропонує скасувати раніше введені обмеження для автомобілебудівних підприємств, які за нульовою ставкою ввозять товари для використання в промисловому виробництві.

Згідно з оприлюдненим на сайті МЕРТ проектом постанови Кабінету Міністрів, відповідні зміни заплановано внести до Порядку визначення товарів, що ввозяться для промвиробництва ТС.

Пропонується, зокрема, скасувати всі обмеження за рівнем локалізації виробництва: згідно з редакцією Порядку від 2013 року, підприємства, що реалізують восьмирічну Програму створення промвиробництва автомобілів (зварювання, фарбування, складання), мали на четвертий рік її реалізації досягти 20- відсоткової локалізації, на восьмий рік – 50-відсоткової.

Крім того, відповідно до чинної редакції, протягом перших 36 місяців з дати затвердження програми кількість моделей із кузовами, що ввозяться для великовузлового складання, не може більш ніж утричі перевищувати число моделей ТЗ, запланованих для повномасштабного виробництва, а починаючи з 37 місяця і до кінця терміну програми - не більш ніж удвічі.

МЕРТ нагадує, що в жовтні-листопаді 2013 року Мінпромполітики затвердило кілька таких Програм підприємств, які взяли на себе зобов'язання модернізувати потужності для виробництва із застосуванням процесів зварювання, фарбування кузова і складання певних моделей легкових автомобілів.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що на момент затвердження програм в Україні діяли 10-відсоткове ввізне мито на автомобілі, спецмито на легкові авто з двигунами 1-2,2 л, акциз на кузова для промсборки становив EUR109 (у 2014 році він зріс вдвічі), а також акцизний збір на легкові авто.

Водночас у 2015 році умови змінилися, зокрема, втричі скоротилася спецмито на легкові авто, підвищилися акцизи на нові авто, введено додатковий 5-відсотковий збір на комплектувальні для легкових авто.

"Все це (а також девальвація гривні, повна відсутність внутрішнього і зовнішнього збуту) призвело до того, що випуск легкових авто в 2016 році становив лише 9,5% до обсягів 2013 року, або 4,340 тис. од.", - наголошується в пояснювальній записці.

При цьому, зазначають автори документа, спостерігається закриття профільних підприємств: зокрема, в 2013 році в країні працювали чотири заводи з виробництва легкових авто, проте в червні 2014 року їх випуск припинила корпорація "Богдан", в серпні того ж року - Кременчуцький автоскладальний завод. Запорізький автозавод (раніше - найбільший автовиробник - ІФ) у 2016 році скоротив їх випуск до 403 од., а в першому кварталі 2017 р. не випустив жодного авто. Наразі легкові авто фактично виробляє лише "Єврокар" (ЗАЗ відновив їх випуск лише у травні - ІФ).

"У таких умовах йдеться вже не про виконання затверджених Програм модернізації виробничих потужностей, а про ризики закриття виробництв моторних транспортних засобів, і, відповідно, скорочення тисяч робочих місць і зростання соціальної напруженості" - констатує міністерство.

Порядок встановлює процедуру ввезення товарів для виробників моторних транспортних засобів товарних позицій 8701-8705 згідно з УКТЗЕД (легкові і вантажні автомобілі, спецавтомобілі, автобуси і тролейбуси, трактори).

Як повідомлялося з посиланням на дані асоціації "Укравтопром", виробництво легкових авто в Україні в січні-травнем 2017 року зросло на 82,7% до аналогічного періоду 2016 року, але становило лише 2,353 тис. од., зокрема "Єврокар" збільшив виробництво на 76% - до 2,259 тис. од., ЗАЗ - до 94 од. з 4 од.

Автобусів випущено 270 од. проти 48 од. за той же період 2016 року, комерційних - 163 од.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

Кабмін виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів - Шмигаль

Житлову субсидію на неопалювальний сезон для більшості українців буде перепризначено автоматично - Мінсоцполітики

Країни G7 знижуватимуть залежність від Росії в галузі атомної енергії - заява

Між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" розпочався демонтаж залізобетонних тюбінгів - КП "Київський метрополітен"

Суд дозволив зняти з митрополита Павла електронний браслет, але не відлучатися з місця проживання

"Нова пошта" відкрила перше відділення в Іспанії

Правоохоронець із Запоріжжя вимагав у військового хабаря за непритягнення до відповідальності за ДТП, у якій той не був винен

Зеленський: Членство в ЄС - мрія, яка скоро стане реальністю для України

Чарльз III повернувся до громадських обов'язків після діагностування раку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА