12:32 03.07.2017

До НБУ подані документи на погодження опосередкованої купівлі 100% української "дочки" Сбербанку

3 хв читати
До НБУ подані документи на погодження опосередкованої купівлі 100% української "дочки" Сбербанку

Громадянин Республіки Білорусь і Республіки Кіпр Віктор Прокопеня 30 червня подав до Національного банку України (НБУ) пакет документів на погодження опосередкованої (через ВАТ "Паритетбанк", Білорусь) купівлі 100% акцій ПАТ "Сбербанк" (Київ), повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НБУ.

"Нині отримані документи для погодження придбання істотної участі в ПАТ "Сбербанк" зареєстровані і перебувають в обробці", - зазначили в прес-службі.

Нацбанк також нагадує, що, згідно ст. 34 закони України "Про банки і банківську діяльність", центробанк розглядає відповідні документи протягом трьох місяців від дати отримання повного пакета документів. Під час розгляду документів НБУ перевірить відповідність ділової репутації інвестора вимогам, встановленим нормативно-правовими актами регулятора, його фінансове становище і походження коштів.

Як повідомляється в прес-релізі інвесткомпанії VP Capital, власником якої є В.Прокопеня, компанія також подала до регулювальних органів документи, необхідні для придбання 99,83% акцій Паритетбанка, що належать Республіці Білорусь, за $50 млн.

"Опеації (купівля Паритетбанку і потім купівля зазначеним банком української "дочки" Сбербанку - ІФ) будуть здійснені лише в разі, якщо буде отримано згоду всіх регуляторів, що погоджують відповідні придбання", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, Сбербанк Росії 27 березня оголосив про плани з продажу 100% акцій українського дочірнього банку консорціуму інвесторів. До нього увійдуть латвійський Norvik Banka, який належить бізнесменові Григорію Гусельникову, і білоруська приватна компанія, підконтрольна синові власника нафтової компанії "Русснефть" Михайла Гуцерієва Саїду.

Російський Сбербанк при цьому офіційно заявив про вихід з українського ринку.

НБУ отримав перший пакет документів для погодження придбання 77,5% акцій ПАТ "Сбербанк" (Київ) 10 квітня. Документи подав громадянин Великої Британії та РФ С.Гуцерієв.

Другий пакет документів, на купівлю 22,5% акцій ПАТ "Сбербанк", замість Norvik Banka 14 квітня подав громадянин Великої Британії та РФ Г.Гусельников.

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НБУ, зазначені документи все ще перебувають на розгляді.

Сбербанк раніше анонсував, що операцію буде закрито в першому півріччі 2017 року.

В.Прокопеня є засновником компанії Viaden Media (була продана ізраїльському мільярдерові Тедді Саги), компанії exp (capital), що розробляє рішення для алгоритмічної торгівлі фінансовими інструментами, засновником білоруського офісу мобільних розробок групи компаній IG (британський фінансовий брокер) та інвестиційної компанії VP Capital, що фокусується на технологічному секторі.

В.Прокопеня та С.Гуцерієв раніше виступали як співінвестори у деяких проектах. Нині В.Прокопеня має спільний бізнес з сім'єю Гуцерієвих: спільні проекти реалізуються в партнерстві з інвестфондом Larnabel Enterprises, заснованим сім'єю Михайла Гуцерієва.

Водночас у прес-релізі VP Capital зазначено, що операція з купівлі В.Прокопенею української "дочки" Сбербанку не передбачає партнерства з С.Гуцерієвим.

Українське ПАТ "Сбербанк" (раніше - ПАТ "Дочірній банк Сбербанку Росії", до цього - банк "НРБ") засновано в 2001 році. Його єдиним власником є Сбербанк Росії.

За даними Нацбанку України, на 1 квітня 2017 року за розміром активів (42,873 млрд грн) він посідав сьоме місце серед 90 банків, що діяли в країні.

ВАТ "Паритетбанк" засновано в 1991 році. Станом на 1 квітня 2017 року за розміром активів (350 млн біл. рублів $181,3 млн) він посідав 15-те місце серед 24 банків, що діяли в країні.

Недержавний пакет акцій Паритетбанку в обсязі 0,17% цінних паперів розподілений між 2565 акціонерами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА