19:47 03.07.2017

Рівень тіньової економіки України в 2016 році знизився до 34% ВВП

2 хв читати
Рівень тіньової економіки України в 2016 році знизився до 34% ВВП

Рівень тіньової економіки України минулого року становив 34% від ВВП, зменшившись на 6 процентних пунктів (п.п.), такі попередні розрахунки оприлюднило Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) у понеділок.

"Усі чотири методи, з використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, показали зниження рівня порівняно з 2015 роком", - зазначило міністерство.

Згідно з його даними, скоротити рівень тіньової економіки вдалося завдяки закріпленню макроекономічної стабільності і відновленню економічного зростання, поліпшенню бізнес-клімату за рахунок дерегуляції, легалізації ринку праці внаслідок зниження ЄСВ.

Водночас динаміку детінізації стримує тривале банкрутство банків, напруження в міжнародних відносинах із РФ, наявність непідконтрольних владі територій, низька довіра до інститутів влади, зазначає міністерство.

У МЕРТ уточнили, що розрахунки за методом "витрати населення - роздрібний товарообіг" показали, що тіньова економіка становить 50% від ВВП, що на 7 п.п. менше показників 2015 року. При цьому темпи зростання продажу в легальному секторі перевищили темпи зростання витрат населення на придбання споживчих товарів, зазначили в міністерстві.

За методом збитковості підприємств у міністерстві оцінюють тіньову економіку в 20% від ВВП, що на 6 п.п. менше показників 2015 року. Позитивної динаміки вдалося домогтися завдяки зміцненню міжгалузевих зв'язків, відновленню довіри до економіки на тлі реформ, зменшенню впливу девальвації гривні на результати діяльності підприємств, пояснюють у міністерстві.

За електричним методом тіньова економіка скоротилася за рік на 4,4 п.п. - до 31% від ВВП. У МЕРТ це пояснюють тим, що об'єм реального ВВП у 2016 році збільшувався більшими темпами (на 2,3%), ніж об'єм внутрішнього споживання електроенергії.

За монетарним методом рівень тіньової економіки МЕРТ оцінило у27% від ВВП, що на 3 п.п. менше, ніж у 2015 році. Водночас удосконалений Мінекономрозвитку монетарний метод (методологічні положення розрахунку за якими наразі проходять апробацію) зафіксував відсутність змін у рівні тіньової економіки", - уточнило міністерство.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА