17:49 07.07.2017

СММ ОБСЄ констатує: важке озброєння на Донбасі не відведено

2 хв читати
СММ ОБСЄ констатує: важке озброєння на Донбасі не відведено

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ в Україні продовжує фіксувати невідведення важкого озброєння від лінії розмежування на сході України.

Перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Олександр Гуг на брифінгу в п'ятницю в Києві розповів, що протягом останніх двох тижнів представники т.зв. "ДНР" відмовлялися допускати спостерігачів спецмісії в районі Новоазовська (Донецька обл.).

"Що там відбувається і що вони приховують - ми не знаємо. І з фактами перешкоджання ми маємо справу з березня 2014 року. Все це спрямовано на засліплення нас, щоб ми не виконували нашу місію, не проводили моніторинг і не повідомляли про факти, які незручні... Оскільки т.зв. "ДНР" не пускає нас у прикордонний район, я не знаю, що вони приховують. Однак, судячи з нашого досвіду, зазвичай у разі недопуску приховують концентрацію сил і засобів ", - підкреслив він.

О.Гуг поінформував, що, незважаючи на обмеження, спостерігачі змогли зібрати деяку інформацію.

"25 червня наш патруль був затриманий на посту т.зв. "ДНР" на ділянці дороги Тельманове-Новоазовськ. Перебуваючи там, спостерігачі відзначили колону з 17 автомобілів, зокрема, 2 мікроавтобусів, одного великого автобуса, 4 військових вантажівок, 10 цивільних автомобілів, за кермом яких перебували чоловіки в формі військового типу і в масках. Вони прямували в бік Бойківського (за 10 км від підконтрольного офіційному Києву Гранітного). 2 липня завдяки супутниковому спостереженню в Бойківському ми зафіксували 7 броньованих машин ", - зазначив він.

Разом з тим, перший заступник голови місії підкреслив: "Але було би помилкою вважати, що лише т.зв. "ДНР" має важке озброєння, розміщене з порушенням Мінських домовленостей. ЗСУ також не повною мірою виконують своїх зобов'язань".

О.Гуг розповів, що 4 липня міні-БПЛА місії зафіксував РСЗВ "Ураган" в Миролюбівці, за два дні до того спостерігачі бачили зенітно-ракетний комплекс у Новокалиновому, 4 танки біля Новотошківки.

"Необхідно відведення сил і засобів. Адже поки зброя на місці, загроза відновлення активних бойових дій зберігається", - підкреслив О.Гуг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА