11:25 10.07.2017

ДІЯРУ погодила використання ядерного палива Westinghouse ще на двох блоках ЗАЕС

2 хв читати
ДІЯРУ погодила використання ядерного палива Westinghouse ще на двох блоках ЗАЕС

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) дозволила завантаження ядерного палива Westinghouse в активні зони першого і четвертого блоків Запорізької АЕС.

Згідно з повідомленням регулятора, узгодження видано на основі позитивних результатів державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки матеріалів.

Ядерне паливо Westinghouse експлуатується в складі змішаних активних зон енергоблоків №2 і №3 Южно-Української АЕС, блоку №5 Запорізької АЕС, готується до завантаження в блок №3 Запорізької АЕС.

Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС "Енергоатом" спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми. У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційну угоду на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року.

Westinghouse в кінці квітня 2016 року оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива в Вестеросі (Швеція) для забезпечення поставок для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україні та інші країни Східної Європи.

Віце-президент і керуючий директор Westinghouse Азіз Даг в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що згідно з контрактом, планується поставити ТВС-WR на два з трьох блоків на Южно-Українській АЕС (№2 та №3) і чотири з шести блоків на Запорізькій АЕС (№1 і №3-5). За його словами, "Енергоатом" також має опцію розширити поставки, крім цих станцій, на Хмельницьку та Рівненську АЕС, кожна з яких має по два блоки ВВЕР-1000.

Запорізька АЕС - найбільша в Європі атомна станція за встановленою потужністю. Її шість енергоблоків ВВЕР-1000 побудовані за радянським проектом В-320. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в грудні 1984 року, шостий - в жовтні 1995 року.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох чинних АЕС України, експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА