14:08 20.07.2017

Порошенко підписав закон "Про Фонд енергоефективності"

3 хв читати
Порошенко підписав закон "Про Фонд енергоефективності"

Президент України Петро Порошенко в четвер у Києві підписав закон "Про Фонд енергоефективності", спрямований на підтримку впровадження енергоефективності у багатоповерховому житловому секторі країни. Також документ надасть можливість залучити для його роботи EUR100 млн від Європейського Союзу.

"Необхідність створення Фонду була зрозуміла десятки років тому, але важливо, що зараз, коли ми його створюємо, він схвалений усіма нашими міжнародними партнерами, міжнародними фінансовими організаціями. Я упевнений, що результати нашої практичної діяльності ми матимемо вже найближчим часом", - сказав П.Порошенко під час присвячених підписанню закону України "Про Фонд енергоефективності" заходів у четвер в Києві.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 8 червня ухвалила закон "Про Фонд енергоефективності".

Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко наголосив, що цей закон надасть можливість українським домогосподарствам, при реалізації заходів із термомодернізації, заощадити до 50% споживання енергоресурсів.

За його словами, робота Фонду допоможе скоротити втрати газу в системі теплопостачання і житловому секторі країни, які щорічно становлять 2,4 млрд куб. м і 9 млрд куб. м відповідно, створити до 75 тис. нових робочих місць, а також за п'ять-вісім років запустити ринок послуг у сфері енергоефективності обсягом біля EUR30 млрд, головним учасником якого буде малий і середній бізнес.

Саму ж роботу Фонду заплановано направити на взаємодію з власниками приватних і багатоквартирних житлових будинків з метою підвищення класу енергоефективності таких будівель і компенсації витрат на виконання відповідних робіт.

Заплановано, що розмір компенсації домогосподарствам залежатиме від того, як зміниться клас енергоефективності житлового будинку в результаті реалізації проекту.

Максимальний розмір компенсації для організації співвласників багатоквартирного будинку(ОСМД) становитиме 50% витрачених коштів у разі, якщо енергоефективність будівлі в результаті проекту підвищиться до класу "А" за міжнародними стандартами.

Передбачається, що безкоштовні центри технічної допомоги у сфері енергоефективності будуть створені в кожній області України за підтримки Європейського Союзу.

За словами Г.Зубка, контролювати Фонд буде незалежна наглядова рада, до складу якої входять представники Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка технічно підтримуватиме роботу Фонду, інших міжнародних партнерів і українського уряду. Водночас технічний офіс Фонду займатиметься розробкою типових проектів енергомодернізації будинків і фінансових інструментів для їх реалізації.

22 червня віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович повідомив, що Європейський Союз виділить Україні EUR100 млн для Фонду енергоефективності, щойно український парламент завершить формування законодавчого поля для роботи Фонду. М.Шефчович висловив сподівання, що закони, які залишилося прийняти, будуть проголосовані Верховною Радою вже найближчими днями.

"Ми дуже близькі до завершення усіх необхідних законодавчих кроків, це дуже важливо . Якщо Україна досягне рівня енергоефективності, який є у Польщі, то економитиме більше енергії, ніж за рік споживає Іспанія", - резюмував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА