17:18 27.09.2017

"Центренерго" та "Турбоатом" після реорганізації в приватне АТ будуть зобов'язані викупити акції незгодних акціонерів

3 хв читати
"Центренерго" та "Турбоатом" після реорганізації в приватне АТ будуть зобов'язані викупити акції незгодних акціонерів

ПАТ "Центренерго" (Київ) і ПАТ "Турбоатом" (Харків) після зміни типу товариства на приватне з публічного будуть зобов'язані викупити акції не згодних з таким рішенням акціонерів, повідомляється в прес-релізі Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР).

"Зміна типу товариства надає акціонерам, які не згодні з цим рішенням, право вимоги викупу їхніх акцій компанією. В компаній, у свою чергу, виникає обов'язок здійснити викуп за середньою ціною, що склалася на ринку за останні три місяці", - зазначено в документі.

Нацкомісія звертає увагу, що державі в статутному капіталі ПАТ "Центренерго" і ПАТ "Турбоатом" відповідно належать 78% і 75% акцій.

"Таким чином, у держави як основного акціонера цих компаній можуть виникнути зобов‘язання з викупу акцій в інших акціонерів. За попередніми оцінками, вартість викупу акцій обох компаній у всіх приватних акціонерів може сягнути 2 млрд грн", - зазначено в прес-релізі.

НКЦПФР також нагадує, що норми закону передбачають, що викуп має відбутися протягом двох місяців після відповідних зборів акціонерів.

Раніше повідомлялося, що "Центренерго" і "Турбоатом" 11 жовтня і 3 жовтня відповідно мають намір провести позачергові збори акціонерів, де буде розглянуто питання про зміну типу товариства на приватне з публічного.

За даними Нацкомісії, причина зміни полягає у складності виконання зазначеними товариствами вимог закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів про захист прав інвесторів" №2259 від 7 квітня 2015 року. Зокрема, найбільшими вимогами, які мають виконуватися вже з 1 січня 2018 року, є вимога мати в складі наглядової ради незалежних директорів і вимога пройти процедуру внесення акцій до біржового реєстру.

Водночас НКЦПФР вважає, що компанії публічного інтересу, які до того ж є найбільш ліквідними інструментами на ринку цінних паперів, мають розбудовувати систему корпоративного управління відповідно до визнаних у світі принципів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

"Ми вважаємо, що будь-які складнощі, зокрема й пов‘язані з виконанням нових вимог законодавства щодо акціонерних товариств, не повинні вирішуватися у штучний спосіб. Будь-які рішення щодо компаній публічного інтересу мають бути виваженими й відповідати стратегії держави в питаннях управління державною власністю, а наслідки прийняття таких рішень повинні ретельно оцінювати відповідні державні органи", - зазначено в прес-релізі.

За даними "Української біржі" акції "Центренерго" за останні три місяці подешевшали на 0,74% - до 10,5467 грн за шт. У середу, 27 вересня, курс цінних паперів на 15:23 к. ч. підвищився на 0,5% - до 10,599 грн за шт. Загалом в обігу перебувають 369 млн 407,108 тис. акцій.

Акції "Турбоатома" за останні три місяці подешевшали на 11,04% - до 10,851 грн за шт. У середу, 27 вересня, курс цінних паперів на 15:23 к. ч. підвищився на 6,79% - до 11,588 грн за шт. Загалом в обігу перебувають 422 млн 496,52 тис. акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА