13:12 20.10.2017

Україна у 2021 р. планує відновити добудову двох блоків Хмельницької АЕС

2 хв читати
Україна у 2021 р. планує відновити добудову двох блоків Хмельницької АЕС

Україна планує в 2021 році повернутися до добудови третього та четвертого блоків Хмельницької АЕС, повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час години запитань до уряду в парламенті в п'ятницю.

"Я думаю, що ми з 2021 року, напевно, вже зможемо перейти до добудови тих двох блоків, про які ви говорите. Це наш план, ми ним серйозно і системно займаємося і робитимемо все для того, щоб атомна енергетика була безпечною, а потужностей було досить не лише себе забезпечувати, а й експортувати електроенергію, що зробить економіку нашої країни більш стійкою та розвиненою", - сказав він.

В.Гройсман нагадав про намір реалізувати проект енергетичного мосту "Україна-ЄС" вартістю EUR243,5 млн, що передбачає видачу потужності з блока №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС. Отримувані за рахунок експорту електроенергії з цього блока кошти планується використати для фінансування будівництва блоків №3 та №4 на Хмельницькій АЕС.

Як повідомлялося, Енергетична стратегія України до 2035 року передбачає, що АЕС до 2035 року мають забезпечувати 50% генерації електроенергії в країні, частка відновлюваних джерел має збільшитися до 12,8%, великої гідроенергетики - до 6,7%. Решту обсягів вироблятимуть теплоелектростанції.

Раніше, в листопаді 2015 року, президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський повідомив, що чеська Skoda підтвердила готовність брати участь у завершенні будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС шляхом виробництва двох комплектів реакторних установок.

За його даними, "Енергоатом" уже підготував і погодив з усіма зацікавленими відомствами техніко-концептуальне рішення завершення будівництва Х3/Х4 із застосуванням реакторних установок Skoda.

Переговори про комерційні умови співпраці зі Skoda розпочалися після денонсації у вересні 2015 року Верховною Радою угоди про завершення будівництва Х3/Х4 спільно з РФ.

"Енергоатом" є оператором чотирьох українських АЕС, на яких експлуатується 15 атомних енергоблоків, з яких 13 типу ВВЕР-1000 і два - ВВЕР-440, загальною встановленою потужністю 13,84 ГВт. Планована потужність блоків ХАЕС-3 і ХАЕС-4 - по 1 ГВт. Значну частину вироблюваної ними електроенергії в разі добудови планується експортувати до країн ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА