18:41 25.10.2017

РФ висувала як умову звільнення Чийгоза і Умерова подання ними прохання Путіну - Джемілєв

3 хв читати
РФ висувала як умову звільнення Чийгоза і Умерова подання ними прохання Путіну - Джемілєв

 Російська сторона ставила умовою звільнення заступників голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова подання ними прохання про помилування президенту РФ Володимиру Путіну, повідомив Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, екс-глава меджлісу Мустафа Джемілєв.

"Два російських генерали приходили в камеру до Чийгоза і сказали, що, згідно з рішенням за результатами переговорів Ердогана і Путіна, він буде звільнений. Але є формальність: треба написати заяву про помилування і відкликати апеляційну скаргу. Ахтем Чийгоз сказав, що жодних заяв про помилування він писати не буде, але відкликатиме апеляційну скаргу з трактуванням, що в Росії взагалі немає жодного правосуддя, і нічого від цієї апеляції він не чекає, може. Також вони звернулися до Ільмі Умерова. Він теж сказав, що не писатиме жодних заяв, але він свою апеляційну скаргу теж відкликав з таким самим трактуванням ", - розповів Джемілєв сайту "15 хвилин".

"Їх в результаті звільнили. Там було якесь рішення про звільнення наших хлопців з якимось гуманітарним мотивом з підписом Путіна", - додав він.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко повідомляє, що вимогу написати заяву про помилування І.Умерову і А.Чийгозу висували співробітники Федеральної служби безпеки РФ.

"Однією з передумов звільнення ФСБ було те, щоб Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз написали прохання про помилування Путіну. Мустафа Джемілєв у розпачі в Страсбурзі, під час візиту президента Порошенка і розмови з ним сказав, що цього ніколи не буде. Ми пишаємося Чийгозом і Умеровим, вони справді незламні. І всі ці довгі дні українська та турецька дипломатії робили все, щоб не було жодних передумов до чолобитної, тому що ці герої ніколи нічого такого Путіну не писали б", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook в середу.

Вона також повідомила, що про підготовлюване звільнення І.Умерова і А.Чийгоза члени української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи знали за кілька тижнів. "Про те, що найближчим часом нам вдасться витягти лідерів кримських татар, посвячені знали ще кілька тижнів тому. Зокрема, дякую всій українській делегації в ПАРЄ, яка знала це в Страсбурзі та зберігала цю важливу таємницю, щоб не зірвалася справа", - написала І.Геращенко.

Адвокат Микола Полозов повідомив телеканалу ATR, що І.Умеров і А.Чийгоз звільнені від кримінальної відповідальності.

М.Джемілєв також повідомив, що в зв'язку зі звільненням А.Чийгоза можуть бути звільнені й інші фігуранти "справи 26 лютого" Мустафа Дегерменджі й Алі Асанов. "У них справа білими нитками шита, вони роблять, що хочуть, тому прогнозувати не можна тут. Якщо головного фігуранта звільняють, було б смішно навіть з точки зору російського правосуддя засуджувати Дегерменджі та Асанова", - підкреслив він.

За словами Джемілєва, після прибуття І.Умерова і А.Чийгоза їх повезли на медичний огляд. Який період часу вони там пробудуть, поки що невідомо.

Як повідомлялося, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив А.Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. 27 вересня Сімферопольський районний суд оголосив вирок у справі І.Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

25 жовтня вони були передані Туреччині, після чого мають прибути в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

Війська РФ обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровської області, є пошкодження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА