11:01 31.10.2017

Манафорт фігурує у двох розслідуваннях Генпрокуратури України - Горбатюк

2 хв читати
Манафорт фігурує у двох розслідуваннях Генпрокуратури України - Горбатюк

 Керівник передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт фігурує у двох справах, які розслідує Генеральна прокуратура України, заявляє керівник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

За його словами, здійснюване в США розслідування щодо відмивання П.Манафортом коштів, зароблених в Україні за часів президентства Віктора Януковича (2010-2014 рр.), вписується в рамки розслідувань Генпрокуратури.

"Перше (розслідування - ІФ) стосується розтрати коштів Міністерства юстиції, які виділялися на американську юридичну фірму для підготовки звіту у справі "Тимошенко проти України" щодо її незаконного арешту. Друге - в частині матеріалів по чорній бухгалтерії. Ці справи ми надалі розслідуємо", - сказав С.Горбатюк у коментарі "Громадському радіо".

За його словами, Генпрокуратура України близько двох років тому направляла запит до Міністерства юстиції США, щоб там допитали П.Манофорта щодо вищезгаданих коштів і їх використання, але українське відомство так і не отримало відповіді від американської сторони.

Як повідомлялося, 27 червня 2017 року керівник САП Назар Холодницький повідомив, що підпису екс-голови передвиборного штабу президента США Д.Трампа, політтехнолога П.Манафорта не було на жодній зі сторінок так званої амбарної книги Партії регіонів. Таким чином САП і НАБУ не знайшли доказів отримання П.Манафортом грошей від Партії регіонів.

Водночас у матеріалі, оприлюдненому газетою Washington Post 28 червня, йдеться, що П.Манафорт у 2012-2013 роках підтвердив отримання $17 млн від Партії регіонів. Факт отримання П.Манафортом грошей за роботу для Партії регіонів випливає з документів, які американець подав до Мін’юсту США у рамках закону про реєстрацію іноземних агентів.

Раніше, у березні, народний депутат С.Лещенко стверджував, що у нього є оригінали документів про перерахування екс-президентом України Віктором Януковичем коштів П.Манафорту від офшорної компанії з рахунком у Киргизстані, і просив американських і українських правоохоронців провести розслідування.

У понеділок, 30 жовтня, стосовно П.Манафорта та його колишнього ділового партнера Ріка Гейтса було висунуто обвинувачення у рамках розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про можливе втручання Росії у вибори США в 2016 році. Звинувачення безпосередньо не зачіпають передбачуваних зв'язків екс-соратників Трампа з Росією, проте Р.Гейтса і П.Манафорта обвинувачують у відмиванні грошей і змові проти інтересів США у співпраці з колишнім президентом України Віктором Януковичем та його Партією регіонів.

П.Манафорт і Р.Гейтс стали першими обвинуваченими у рамках розслідування Р.Мюллера.

Вони добровільно прибули до ФБР. Слідчі вважають, що П.Манафорт за співучасті Р.Гейтса "відмив" понад $18 млн зі своїх офшорних рахунків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА