09:57 13.11.2017

Мораторій на ексгумацію для польської сторони може бути скасований, якщо та погодиться відновлювати в себе українські пам'ятки, - В'ятрович

2 хв читати
Мораторій на ексгумацію для польської сторони може бути скасований, якщо та погодиться відновлювати в себе українські пам'ятки, - В'ятрович

Мораторій на ексгумацію в місцях в Україні, де розташовані польські могили, може бути знятий після того, як польська сторона надасть бачення того, як відновлюватимуться українські пам'ятки на території Польщі, повідомив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Ми готові припинити цей мораторій за умови, що ми зможемо домовитися з польською стороною, яка оголосить своє бачення того, як будуть легалізовані українські пам'ятки на польській території, як польська держава думатиме про відновлення знищених пам'яток", - сказав В.В'ятрович в інтерв'ю телеканалу "1+1" у неділю.

Він також прокоментував інформацію про нібито заборону на в'їзд йому до Польщі, назвавши це інструментом тиску. "Це інструмент тиску та певної гри, жодних документів, які щось підтверджували б, немає і не буде", - заявив В.В'ятрович.

Як повідомляли 9 листопада польські ЗМІ, Варшава заборонила в'їзд до Польщі для В.В'ятровича. При цьому Польща не оприлюднюватиме цей список, особи дізнаватимуться лише на кордоні, чи не заборонений їм в'їзд.

Раніше глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що складається список українців, яким заборонять в'їзд до Польщі. "Наразі ми запускаємо процедури, які не дозволять людям, налаштованим украй антипольськи, в'їжджати до Польщі", - сказав міністр на телеканалі TVP. Ідеться про людей, які демонстративно носять уніформу СС "Галичина", тих, хто адміністративно бере участь у блокуванні ексгумації та поновлення місць, де розташовані польські могили, тих, хто використовує адміністративні важелі для цього.

Раніше Інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на демонтаж українського пам'ятника в с. Грушовичі біля Перемишля (Республіка Польща).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА