17:26 12.07.2018

САП заявляє про брак доказів провини сина Авакова і Чеботаря в "справі рюкзаків", у НАБУ здивовані й очікують документів

3 хв читати
САП заявляє про брак доказів провини сина Авакова і Чеботаря в "справі рюкзаків", у НАБУ здивовані й очікують документів

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) заявляють про брак доказів причетності сина міністра внутрішніх справ України Олександра Авакова та екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря до "справи рюкзаків" у зв'язку з визнанням третім фігурантом своєї одноосібної провини, в Національному антикорупційному бюро (НАБУ) хочуть бачити документи, що стали підставою для закриття провадженні.

Як розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" в САП, у "справі рюкзаків" усім трьом фігурантам було повідомлено про підозру, а 4 березня 2018 року було відкрито матеріали досудового розслідування.

"Водночас, ознайомившись із матеріалами провадження, Литвин В.Я. (третій фігурант у справі Володимир Литвин - ІФ) скористався своїм правом і надав свідчення, що саме він скоїв одноосібно злочин - перемігши на тендері, виготовив неякісні рюкзаки і за підробленими документами поставив їх МВС України, інші підозрювані до цього не були причетні, про факт постачання неякісних рюкзаків не знали. Крім того, він пояснив, що готовий відшкодувати заподіяні збитки", - пояснили в САП.

У прокуратурі наголосили, що з огляду на брак доказів, які ставили б під сумніви версію В.Литвина, "прокурор у кримінальному провадженні прийняв рішення про його закриття в частині проти Чеботаря та Авакова".

"Оскільки Литвин, по суті, визнав факт здійснення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 4 ст. 190 КК, буде вжито заходів щодо притягнення його до кримінальної відповідальності.

У САП звернули увагу на те, що прокурор є самостійною особою у своїй процесуальній діяльності і втручання осіб, які не мають на те законних підстав, заборонено.

Водночас керівник підрозділу детективів НАБУ Олександр Карєєв розповів журналістам, що у Бюро здивовані діями САП. "Ми запитали протоколи допитів, і нам стало відомо, що було допитано підозрюваних у кримінальному провадженні перед ухваленням рішення про закриття провадження. Що по суті в цих допитах міститься - нам невідомо", - сказав він.

За словами керівника підрозділу, в тексті постанови про закриття справи зазначено, що підозрювані не визнали себе причетними до вчиненого злочину. "Якщо прокурору достатньо думки підозрюваного для кардинальної зміни своєї процесуальної позиції в кримінальному провадженні... на жаль, це не наша компетенція".

Він також зазначив, що допити САП провела без відома НАБУ.

Говорячи про подальші дії детективів у цьому питанні, О.Карєєв сказав: "Щоб якось діяти, нам потрібно отримати повний пакет документів, які без нашого відома склали прокурори САП, - постанову про відновлення досудового розслідування після відкриття матеріалів, допити. Ми їх вивчимо й у рамках своєї компетенції ухвалюватимемо рішення", - додав він.

Як повідомлялося, 5 квітня 2018 року НАБУ і САП повідомили про завершення досудового розслідування в так званій справі про рюкзаки. Йдеться про кримінальне провадження щодо розтрати понад 14 млн грн під час закупівлі рюкзаків для потреб МВС України наприкінці 2014-го - на початку 2015 років.

12 липня керівник САП Назар Холодницький повідомив інтернет-виданню "Українська правда", що САП закрила справу, в якій фігурували О.Аваков та С.Чеботар.

Водночас підозрюваним у розкраданні коштів залишається третій фігурант справи - представник фірми-переможця тендера на постачання рюкзаків В.Литвин. Йому слідство інкримінує привласнення майна та підроблення документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА