17:49 10.08.2018

Двоє співробітників Лук'янівського СІЗО допомагали екс-"торнадівцям"

3 хв читати

Службове розслідування встановило причетність двох співробітників Київського (Лук'янівського) слідчого ізолятора до подій, які відбувалися в ізоляторі 9 серпня, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар заступника міністра юстиції Юрій Маслак.

"Службове розслідування йде, вже можна говорити про двох співробітників, які допомагали екс-"торнадівцям", сприяли тому, щоб усіх їх привели в одну камеру, щоб передати заборонені предмети", - сказав він.

За словами прес-секретаря, Мін'юст веде своє службове розслідування, правоохоронці (поліція) ведуть своє розслідування в рамках кримінального провадження.

Він уточнив, що після закінчення службової перевірки матеріали передадуть правоохоронцям.

Як повідомлялося, напередодні в Київському СІЗО сталася надзвичайна подія. За інформацією прес-секретаря заступника міністра юстиції Юрія Маслака, екс-"торнадівці" готували бунт у СІЗО в Києві, а коли правоохоронці вирішили провести у них обшук, заблокувалися і чинили опір. Один із правоохоронців дістав травми. "Для того щоб стабілізувати ситуацію, трьох людей вивезли із СІЗО, а решту осіб (чотирьох - ІФ), помістили у карцер", - розповів Ю.Маслак.

Знайомі та родичі екс-«торнадівців» спробували перешкодити їх вивезенню зі слідчого ізолятора в Києві. На місце було направлено правоохоронців, за фактом блокування виїзду спецавтомобілів внесено відомості до ЄРДР за ч.1 ст.343 (втручання у діяльність працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Військова прокуратура Київського гарнізону здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством), ч. 2 ст. 189 (вимагання) і ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

Встановлено, що ув'язнені, використовуючи засоби мобільного зв'язку, діючи за попередньою змовою групою осіб, із погрозою вбивства, "чинять тиск на іноземного громадянина, вимагаючи від нього передачі їм майна і/або права на майно, а також готують організацію масових заворушень і закликають до їх скоєння ув’язнених цього закладу".

У рамках цієї справи проводився обшук, під час якого виявлено та вилучено комп'ютерну техніку, заборонені предмети, зокрема зброю (від саморобних вибухових пакетів до холодної зброї).

Під час проведення обшуку з боку ув'язнених і фігурантів кримінального провадження виявлявся опір співробітникам Державної кримінально-виконавчої служби, військової прокуратури та Служби безпеки України. Зокрема, ув’язнені погрожували фізичною розправою та вбивством, облили співробітників правоохоронних органів бензином і намагалися підпалити, а також кидали саморобні вибухові пристрої, начинені металевими предметами, внаслідок чого правоохоронцям заподіяно тілесні ушкодження, зазначили в Генпрокуратурі.

Крім того, під час слідчих дій у Київському СІЗО 9 серпня група в'язнів, колишніх бійців роти "Торнадо", погрожувала фізичною розправою та вбивством правоохоронцям: одного з них облили бензином і намагалися підпалити.

"За фактом травмування працівника СІЗО поліція відкрила кримінальне провадження", - наголошується в повідомленні.

Інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) Кримінального кодексу України.

17 червня 2015 року в Луганській області було затримано та заарештовано судом восьмеро осіб, зокрема семеро - бійці роти "Торнадо". 18 червня 2015 року голова МВС Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти. Спецроту передислокували зі Станиці Луганської на базу МВС у Боярці наприкінці літа - початку осені 2015 року. У березні 2016 року було затримано ще двох екс-"торнадівців".

"Торнадівців" визнано винними у викраденні людей, автотранспорту, тортурах, незаконному проникненні до житла та інших злочинах. При цьому з усіх підсудних суд зняв обвинувачення у створенні злочинної організації.

Після винесення вироків представники державного обвинувачення й адвокати засуджених заявили про наміри оскаржити це рішення в Апеляційному суді Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА