Події

Генпрокуратура отримала дозвіл суду на перевірку смс у телефоні журналістки часопису "Новое время" Бердинських

Генеральна прокуратура України отримала дозвіл суду на перевірку смс-повідомлень (за 17 місяців) у телефоні журналістки журналу "Новое время" Христини Бердинських, аналогічне рішення стосовно головного редактора програми антикорупційних розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької.

"Лариса Сарган (прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка - ІФ) повідомила, що на мій телефон теж є постанова суду, аналогічна тій, що і в Наталі Седлецької.., що дозволяє ГПУ перевірити мій телефон за 1,5 року", - написала К.Бердинських на сторінці у Facebook.

Цю ж інформацію підтвердила народний депутат Світлана Заліщук (фракція "Блок Петра Порошенка"). "Були на зустрічі у генпрокурора у справі Наталії Седлецької. Він повідомив, що постанова суду є не лише щодо Наталі, але і щодо Христини Бердинських", - написала нардеп на Facebook.

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора Н.Седлецької і розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс і місцезнаходження телефону Наталії Седлецької у справі про ймовірне розголошенні державної таємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - зазначено в заяві, оприлюдненій на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях" у соцмережі Facebook.

Того ж дня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що інформація з телефону Н.Седлецької, до якої отримали доступ прокурори, не передбачає змісту розмов, і не буде жодного втручання в професійну діяльність та особисте життя журналіста.

"Суд дозволив провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період у 17 місяців. Це обумовлено необхідністю встановлення дати, часу і місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ (Національного антикорупційного бюро України - ІФ) у рамках кримінального провадження за ч.2 ст.163 , ч.1 ст.182, ч.1 ст. 328, ч 2.ст.387 Кримінального кодексу України", - повідомив речник Генпрокуратури.

Крім того, за його словами, Н.Седлецька виступає разом з іншими громадянами як можливий свідок.

5 вересня Н.Седлецька повідомила, що генпрокурор запросив її на зустріч того ж дня, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

Водночас вона заявила, що "Радіо Свобода" запрошує Ю.Луценка у цей же час "замість кулуарної зустрічі за закритими дверима дати відкритий коментар у прямому ефірі".

Пізніше Н.Седлецька повідомила, що Ю.Луценко відмовився публічно відповідати на запитання щодо доступу слідчих до її телефону: "Юрій Луценко відмовився від прямого ефіру "Радіо Свобода" і не захотів публічно відповідати на запитання про доступ слідчих до мого телефону. (...) Наша пропозиція прийти на ефір залишається відкритою". Він запросив народних депутатів Вікторію Сюмар та Ольгу Червакову на свою зустріч з нею.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ