15:40 14.09.2018

ГПУ за заявою П.Демчини порушила справу стосовно співробітників НАБУ

3 хв читати

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо співробітників Національного антикорупційного бюро (НАБУ) за заявою першого заступника глави Служби безпеки України Павла Демчина.

"Генеральна прокуратура України розглянула заяву першого заступника глави Служби безпеки України Павла Демчина від 12 вересня 2018 року про вчинення кримінальних правопорушень співробітниками Національного антикорупційного бюро України. Співробітники ГПУ, розглянувши заяву Демчина, визнали достатніми дані, викладені в ній, у зв'язку з цим 13 вересня було зареєстровано кримінальне провадження стосовно співробітників НАБУ", - зазначено в повідомленні прес-центру СБУ на сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За інформацією спецслужби, співробітників Нацбюро підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу) і ч.2 ст.372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) Кримінального кодексу України, що передбачають позбавлення волі від 5 до 10 років.

Як повідомлялося, 13 вересня стало відомо, що перший заступник глави СБУ Павло Демчина подав заяву до Генеральної прокуратури України про те, що детектив НАБУ склав щодо нього повідомлення про підозру на підставі завідомо недостовірних даних.

"Як мені стало відомо від моїх адвокатів, текст підозри ґрунтується виключно на завідомо недостовірних даних щодо мого спільного проживання з громадянкою О.В. у період з 2010 до кінця 2016 року і вигадок детективів щодо можливої наявності у мене і О.В. спільного майна ", - написав заступник глави СБУ в своїй заяві.

П.Демчина стверджує, що детективу НАБУ на момент складання тексту підозри було точно відомо про відсутність між ним і громадянкою О.В. сімейних відносин з березня 2012 року, про що є постанова суду Володимирецького районного суду Рівненської області.

Крім того, як стверджує перший заступник глави СБУ, протягом усього терміну слідства (понад 18 місяців) детективи НАБУ не вжили заходів щодо встановлення його справжнього місця проживання, а саме не були допитані його сусіди і охоронці житлового комплексу в с.Петропавлівська Борщагівка Київської області, де проживає П.Демчина.

Таким чином, як стверджує чиновник, в діях старшого детектива С.Яндюка присутні ознаки складу кримінального правопорушення, передбачених ст.366 (службове підроблення), ст.343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), та ч.2 ст.372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) Кримінального кодексу України. П.Демчина попросив зареєструвати його заяву в ЄРДР і провести досудове розслідування.

У свою чергу 14 вересня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) пояснило, що підготувало повідомлення про підозру у незаконному збагаченні першому заступнику глави Служби безпеки України Павлу Демчині у зв'язку з придбанням ним дорогих активів за непідтверджені кошти. "За версією слідства, чиновник СБУ в період з 26 квітня 2015 до 31 грудня 2016, не маючи попередньо отриманих доходів, що дозволяють йому в подальшому заощадити кошти для придбання активів в значному розмірі, придбав і забезпечив реєстрацію на членів своєї сім'ї активів на загальну суму 3,760 млн грн, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами", - повідомляє прес-служба НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА