15:41 14.09.2018

У Києві спустили на воду перший "Кентавр" для українських ВМС

3 хв читати
У Києві спустили на воду перший "Кентавр" для українських ВМС

На ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (Київ) в п'ятницю вдень відбулася урочиста церемонія спуску на воду першого броньованого десантно-штурмового катера (БДШК) проекту 58181 "Кентавр" для Військово-Морських сил Збройних сил України.

Під час урочистої церемонії спуску катера на воду секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що створений у рамках кооперації українського оборонно-промислового комплексу БДШК "Кентавр" не поступається за своїми характеристиками зарубіжним аналогам у своєму класі, зокрема військово-морській техніці противника і партнерів із країн-членів НАТО.

Він наголосив, що катери цього проекту є виключно українською розробкою і дадуть змогу посилити бойовий потенціал Військово-Морських сил України.

"Катер має потужне озброєння: реактивну систему залпового вогню і два бойові модулі з великокаліберними кулеметами і гранатометами, які завдяки системі стабілізації можуть вести прицільний вогонь, не зменшуючи швидкості руху катера, що значно підвищує його бойовий потенціал, безпеку та мобільність десантного підрозділу", - зазначив секретар РНБО України.

"Військова техніка, яка надходить до ВМС, - катери, озброєння тощо, дає змогу виконати рішення РНБО України щодо збільшення нашої військової присутності в Чорному та Азовському морях і надійно захистити морські кордони України", - підсумував О.Турчинов, нагадавши, що загальна протяжність морської ділянки держкордону України становить 1355 км, а загальна площа виключної морської економічної зони - понад 72 тис. кв. км, у межах яких Українська держава має суверенне право на розвідку, розробку та збереження природних ресурсів.

У свою чергу міністр оборони України Степан Полторак зазначив, що спуск на воду першого корпусу БДШК "Кентавр" є прикладом наполегливого та планового нарощування сил українських Збройних сил.

"Національна промисловість оперативно реагує на воєнні загрози державі. Протягом останніх двох років колектив вітчизняного ПрАТ "Кузня на Рибальському" збудував і передав національним ВМС шість броньованих артилерійських катерів. Вони вже виконують бойові завдання за призначенням. Ми наполегливо нарощуємо сили - планово та системно. Сьогодні - ще одна перемога на цьому шляху. Спускається на воду перший корпус десантно-штурмового катера "Кентавр", - написав С.Полторак на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Він додав, що в найближчій перспективі українське оборонне відомство очікує від національної промисловості сучасних ракетних катерів, які суттєво посилять бойові можливості ВМС України.

"Пріоритетним залишається створення всього спектру сучасних кораблів і катерів, кораблів спеціального призначення і суден забезпечення. Впевнений, Україна крок за кроком наполегливо та системно стає повноцінною морською державою з потужним потенціалом забезпечення національної безпеки на морі", - підсумував міністр оборони.

БДШК "Кентавр" розроблений підприємством "Дослідницько-проектний центр кораблебудування" (Миколаїв) і є подальшим розвитком лінійки броньованих катерів "Гюрза" і "Гюрза-М", порівняно з якими має розширений функціонал для виконання спеціальних завдань.

За бажанням замовника - ВМС ЗСУ під час будівництва до конструкції корабля було внесено зміни. Водотоннажність катера 47 тонн, довжина - 24,3 м; максимальна швидкість - до 50 вузлів; дальність плавання - не менше ніж 500 миль; десантомісткість - до 32 людей. БДШК "Кентавр" обладнаний двома бойовими модулями з великокаліберними кулеметами 12,7 мм, а також двома РСЗВ калібром 80 мм.

Нині на потужностях ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" створюють, зокрема, бронекатери "Гюрза-М" на замовлення Міноборони. Підприємство також освоює виробництво нових оборонних розробок, серед яких - 40-мм гранатомет УАГ-40 з вітчизняною оптикою, бойові модулі для бронетехніки ОБМ, БМ "Скорпіон".

Як повідомлялося, закладка двох броньованих десантно-штурмових катерів типу "Кентавр" на ПрАТ "Завод "Ленінська кузня" (Київ) відбулася 28 грудня 2016 року. У Міноборони України тоді зазначали, що катери цього типу призначені для доставки десанту на зайняте противником узбережжя, проведення штурмових дій і виконання інших завдань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

Російські суди в березні винесли рекордну кількість вироків за дезертирство - британська розвідка

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА