Події

Україна номінувала Сенцова на Нобелівську премію миру

Верховна Рада звернулася до Норвезького Нобелівського комітету, запропонувавши кандидатуру українського режисера, політв'язня Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру.

За відповідну постанову №9040 проголосували 245 народних депутатів на засіданні парламенту у вівторок.

Згідно з постановою, Верховна Рада доручила своєму голові Андрію Парубію негайно направити текст парламентського звернення на адресу Норвезького Нобелівського комітету.

"Виходячи з того, що Олег Сенцов протягом усього періоду незаконного тримання під вартою (чотири роки - ІФ), ризикуючи власним життям, демонструє приклад мужнього, не насильницького опору в боротьбі за базові права та свободи людини, Верховна Рада висуває кандидатуру Олега Сенцова на присудження Нобелівської премії миру", - йдеться в заяві Верховної Ради до Норвезького Нобелівського комітету.

У заяві також нагадується, що О.Сенцова незаконно заарештувала Федеральна служба безпеки Російської Федерації 10 травня 2014 року, а 25 серпня 2015 року російський суд присудив йому 20 років ув'язнення.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в заяві Верховної Ради також перераховано імена та прізвища понад півсотні громадян України, яких незаконно тримають у Російській Федерації та на окупованих Росією територіях Криму, Донецької та Луганської областей.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ