Події

ЄСПЛ зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних із телефону Седлецької

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у вівторок, 18 вересня, вказав уряду України "забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних із телефону журналістки Радіо Свобода, головного редактора антикорупційної програми "Схеми" Наталії Седлецької, повідомляє Радіо Свобода.

За інформацією інтернет-видання, ЄСПЛ ухвалив рішення застосувати "Правило 39" свого регламенту - про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи, про що йдеться в офіційному листі з ЄСПЛ, отриманому зі Страсбурга редакцією Радіо Свобода ввечері 18 вересня.

"18 вересня 2018 суд [...] в інтересах сторін та інтересах належного провадження у справі ухвалив рішення вказати уряду України відповідно до статті 39 Регламенту на те, що він повинен забезпечити, щоб органи державної влади утрималися від доступу до будь-якої інформації, яка стосується заявника, зазначеної в рішенні Печерського районного суду м. Києва від 27 серпня 2018 року", - йдеться в рішенні ЄСПЛ, копію якого оприлюднило Радіо Свобода.

Зазначено, що заборона на доступ до даних із телефону Н.Седлецької діє протягом місяця - до 18 жовтня 2018 року. Цей час надано захисту журналістки для підготовки та направлення повної скарги до ЄСПЛ, яку суд розглядатиме "в пріоритетному порядку", йдеться в документі.

Видання нагадує, що 10 вересня захист Н.Седлецької звернувся до ЄСПЛ із проханням застосувати Правило 39 Регламенту, щоб убезпечити джерела антикорупційних розслідувань журналістки та очолюваної нею редакції програми "Схеми" від можливого розкриття.

У зверненні Н.Седлецька просила зупинити збір Генеральною прокуратурою України інформації про дзвінки, СМС, місце перебування її мобільного телефону за півтора року та змусити українську владу переглянути рішення суду, який видав санкцію слідчому на доступ до цієї чутливої інформації.

Раніше цього дня Апеляційний суд м. Києва скасував рішення Печерського райсуду столиці про доступ до інформації з мобільного телефону головреда програми антикорупційних розслідувань "Схеми" Н.Седлецької у рамках справи про ймовірне розголошення держтаємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником і ухвалив нове рішення, яким лише частково задовольнив клопотання органів досудового слідства.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ